Няма да повдигат обвинение на четиримата, счупили стъклото на македонския клуб в Благоевград

OFFNews 09 февруари 2023 в 17:05 2872 0

Снимка Facebook

Няма да бъдат повдигнати обвинения срещу четиримата благоевградчани, които счупиха едно от стъклата на македонския клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград вечерта на 4 февруари, предаде БНР. 

Двамата мъже, които са общински служители, и техните съпруги бяха задържани са 24 часа. Те са направили пълни самопризнания и са обяснили поведението си с афекта от отношението на граничните власти в Северна Македония към стотиците български граждани, тръгнали към Скопие, за да се поклонят пред тленните останки на Гоце Делчев.

От прокуратурата в Благоевград заявиха, че няма да им бъде повдигнато обвинение.

Те обаче са били задължени да възстановят щетите на собственика на помещението, наето от представителите на частния македонски културен клуб.

Средствата бяха събрани само за няколко часа чрез дарения от десетки благоевградчани.

Кметът на общината Илко Стоянов заяви, че двамата мъже, които са служители в отдел "Озеленяване", остават на работа и уточни, че ще им наложи дисциплинарни наказания, когато официалните власти в Северна Македония предприемат същите мерки спрямо служителите си на границата, които не допуснаха българи в страната на 4 февруари. 

Витрината на клуба беше счупена с камъни вечерта на 4 февруари на годишнината от рождението на Гоце Делчев. "В края на краищата провокацията, която се целеше, беше постигната с помощта на политиците от Северна Македония. В помещението няма никакъв живот и бяхме забравили, че съществува. След вчерашните събития последва реакция", заяви кметът на Благоевград Илко Стоянов, след като през деня българи не бяха допуснати в Северна Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews