Националната следствена служба поема случая с хакерската атака на пощите

OFFNews 13 септември 2022 в 15:01 1719 1

НСлС

Снимка Архив

Национална следствена служба.

Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за незаконно спрения достъп до компютърните данни в информационната система на "Български пощи" ЕАД през април. Пощите са част от критичната инфраструктура, а хакерската атака е имала за цел имотна облага и от нея са настъпили тежки последици, съобщиха от прокуратурата.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 9 г. до 12 г. затвор и глоба от 30 000 лв.

В резултат на кибератаката имаше проблем с изплащането на пенсиите и подаването на данъчните декларации

Тогавашният вицепремиер по ефективно управление Калина Константинова обясни, че има редица доклади и препоръки от ДАНС, които пощите не са изпълнявали. Подценявани са елементарни и базови защити за сигурност, които има дори всеки домашен компютър. Над 2000 компютъра са работили на архаичната и несъвместима с модерните и устойчиви системи за сигурност версия на софтуер.

Стигна се и до уволнението на шефа на пощите Деян Дънешки и на всички членове на съвета на директорите на държавното дружество.

На основание чл. 145 от Закона за съдебната власт прокурор от СГП разпореди проверка по случая. Изискана бе информация от ДАНС, ГДБОП, ГДНП и СДВР дали извършват проверка за хакерската атака на Български пощи, като е указано след приключване на проверките материалите да се изпратят в прокуратурата по компетентност.

От пощите бе изискана информация какъв е редът за изплащане на пенсии след настъпилия срив в информационната система. 

След анализ и преценка на всички материали от проверката прокурор в СГП е счел, че са налице достатъчно данни за извършено компютърно престъпление.

Поради особената фактическа и правна сложност разследването е възложено на следователи от Национална следствена служба. До момента са извършени множество действия за събиране и проверка на доказателства. Работата по случая продължава, посочват от СГП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови