Надежда Йорданова: Прокуратурата замита определени случаи. Гешев трябва да понесе отговорност

Правосъдният министър очаква решението на КС, за да внесе искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор

OFFNews 21 януари 2022 в 09:42 2453 1

В момента в прокуратурата се замитат определени случаи. Главният прокурор трябва да носи своята отговорност за несвършената и зле свършена работа, обяви правосъдният министър Надежда Йорданова пред Нова тв.

Тя не посочи конкретни примери, но обясни, че се получават различни сигнали по казуси, които предизвикват основателни съмнение за работата на Иван Гешев. Министърът посочи, че спазването на процедурата е част от върховенството на правото, за което се борим, и подчерта, че не е нужно нарушенията да са престъпления, за да има оставка. Според нея прокуратурата измисля всякакви "каламбури" и оправдания, за да не разследва докрай.

"Година и половина след снимките на кюлчетата и пачките прокуратурата поиска от БНБ да им провери номерата! Все още няма насрочена експертиза на телефонния запис, за който две други независими експертизи установиха, че гласът е на Бойко Борисов", припомни Йорданова. Всичко това вече е представено пред Пленума на ВСС, но за някои от тях "си затвори очите, за други под формални извинения отказа да ги разгледа". Служебният правосъден министър Янаки Стоилов вече обжалва това решение.

От думите на Йорданова стана ясно, че се чака решението на Конституционния съд на 8 февруари дали правосъдният министър има право да иска предсрочното освобождаване на обвинител №1, след това Йорданова ще направи стъпки в тази посока. А Пленумът на ВСС ще реши дали събраните материали ще са безспорни и достатъчни за освобождаването на Гешев.

Големият проблем на държавното обвинение е, че голямата власт, с която разполага, да не образува досъдебни производство и да не разследва конкретни случаи и той трябва да бъде решен. Една от възможностите е МВР да може да образува досъдебни производства, които впоследствие прокуратурата ще може да отхвърли, ако прецени, че не са законосъобразни. Другата идея е в случаите, когато прокуратурата откаже да образува производство, отказът да може да бъде обжалван пред съда, посочи правосъдният министър. Затова трябва да има механизъм да се търси отговорност на главния прокурор, е категорична тя.  

Надежда Йорданова обясни още, че все още не са обсъждани имена за наследник на Сотир Цацаров като шеф на Антикорупционната комисия, въпреки че в медийното пространство в обръщение са имената на Димо Гяуров, Иван Демерджиев, Лена Бориславова, но той трябва да има гръбнак да защитава обществения интерес. КПКОНПИ трябва да бъде със засилени правомощия, включително използването на специални разузнавателни средства, които да могат да се ползват в съда, посочи още Йорданова.

"Настоящата Антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните", заяви правосъдният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика