На втора инстанция: Осъдиха Марешки на 4 години затвор за изнудване

Решението подлежи на касационна проверка

OFFNews 14 септември 2020 в 17:03 10408 6

Лидерът на партия Воля и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки днес бе осъден ефективно на 4 години затвор по дело за изнудване.

Съучастничката му Красимира Колева получи 3 години и половина по същото обвинение.

Варненският апелативен съд отмени частично оправдателната присъда на Окръжен съд - Варна спрямо двамата подсъдими. Съдът определи на Веселин М. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години при общ режим и глоба в размер на 8 хиляди лв. Красимира К. трябва да изтърпи 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим и да заплати глоба от 6 хиляди лв.

Двамата са признати за виновни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен М. да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност.

Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Красимира е оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея. Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата й част – без уважение остават гражданските искове: 40 хиляди лв - обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838,37 лв – за увредено имущество. 

В предходното заседание съдебният състав намери за нужно да изясни имуществените отношения между Веселин и Красимира. Затова съдът поиска справка от Агенцията по вписвания и разпита свидетел. Днес в съдебната зала стана ясно, че заради заем от 65 хиляди лв. е била учредена договорна ипотека между съпругата на подсъдимия, в качеството й на управител на търговско дружество и Красимира К., съобщават от Варненския апелативен съд. 

След приключване на въззивното съдебно следствие, се пристъпи към пледоариите на страните.

Представителите на държавното обвинение обясниха, че паричното задължение на Красимира към Веселин е причина за неговите действия. Отправянето на закана, придружено с последващо унищожаване на имущество са били насочени към „сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен М. да започне да плаща рекет“. Прокуратурата и частният обвинител поискаха от въззивния съд да признае вината на двамата подсъдими.

Защитата на Веселин М. счита, че той не е извършил състав на престъпление. Не е имал и мотив за това, тъй като Красимира не е е имала имуществено задължение към него. Той й е помагал без да има материален интерес. Адвокатите и на двамата подсъдими поискаха от съда да остави без уважение протеста на прокуратурата и жалбата на частния обвинител, и да потвърди оправдателната присъда, постановена от Окръжния съд във Варна.

Мотивите към присъдата на Апелативен съд – Варна ще бъдат изготвени в законоустановения двумесечен срок.
Съдебният акт подлежи на касационна проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

6

order

14.09 2020 в 20:18

Малиййй и сеги ще оттегли ли подписите за КОНСТИПАЦИЯТА му!!!!

12021

5

bls

14.09 2020 в 18:35

Според поведението му в следващите месеци зависи евентуалната му оправдателна присъда. Ако играе сечено на герб - ще увисне, ако слушка - ще има сюжет цецоу.

63994

4

Red or Dead

14.09 2020 в 18:14

хаха, на Вазелин му сложиха намордниче, хунтата си осигури гласа на магарешката група, а след това при правилно гласуване го оправдаваме....
тъпо и плоско... #ОСТАВКА #МУТРИ

20696

3

Новак

14.09 2020 в 17:50

Но преди да се срещне с Бай Ставри и да стиска бузи когато си изпусне сапунчето, не трябва ли да сдаде поста и да напусне Парламента?
Нещо много ни идват - министър-председател осъден за клевета, зам. председател на Парламента за изнудване. И за капак самият председател на Парламета е една тъпа пу..ка от Кърджали.
И тази пасмина ще прави нова конституция!? Народе !!!!?

11719

2

Краси

14.09 2020 в 17:39

ХАХА, великият благодетел на българския народ ще вземе да се озове при бай Ставри преди тиквеника-премиер.