Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

МВнР кани на разговор американския посланик в опит да спаси Желяз от екстрадиране

OFFNews 12 април 2018 в 12:36 5904 0

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин

Българското външно министерство ще покани на разговор американския посланик у нас Ерик Рубин за изясняване на случая с иска за екстрадиране на Желяз Андреев. Младият мъж от Добрич попадна в обсега на американското правосъдие заради фирма, за която е работил и за която се твърди, че е търгувала със забранени машини части за Сирия.

Премиерът Бойко Борисов лично е разпоредил МВнР да се заеме със случая. За него ще отговаря зам.-министър Юрий Щерк, става ясно от съобщението на пресцентъра. Българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев на свой ред е поискал спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 г.

На основание чл. 20 т. 1 от Договора МВнР ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България, допълват от Външно.

Конкретното искане за екстрадиция на г-н Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество. МВнР припомня, че решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!