Митничари, прибирали до 20 хил. лв., отиват на съд

OFFNews 05 януари 2016 в 15:25 2606 0

Митничари, прибирали до 20 хил. лв., отиват на съд

Седем служители на Митнически пункт „Лесово“ бяха предадени на съд за подкупи, съобщиха от Специализираната прокуратура. На 30 декември 2015 г. е внесен обвинителен акт срещу седем служители на Митнически пункт „Лесово“, които са участвали в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи.

Седмината бяха задържани на 1 ноември 2014 г. при специализирана операция на ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

На съд са предадени ръководителят и организатор на групата Димитър Колев – в инкриминирания период началник на Митнически пункт „Лесово“, Георги Банев и Чавдар Дюлгеров – началници на смени „Б“ и „Г“, както и митническите инспектори Димитър Шопов, Илия Илиев, Юрий Кузнецов и Йоланта Канчелян-Бозукова.

Според събраните доказателства групата е действала от март 2014 г. до задържането й на 1 ноември 2014 г. при строго разпределение на функциите на всеки от участниците и конспиративност.

Първоначално Колев привлякъл в замислената от него схема приближените си началник-смени Банев и Дюлгеров. Те заели и най-високото място в йерархията на групата след ръководителя си. Задачата на началниците на смени била да събират, съхраняват и разпределят между участниците в групата в съответната смяна неправомерно получените суми. Инспекторите пък
трябвало да мотивират преминаващите през пункта водачи, най-вече чужденци, да „почерпят“, за да минат бързо и без щателна проверка, както и за да не плащат глоби за установени нарушения или такси за извънгабаритен товар.

От чужденците с леки автомобили групата взимала средно по 20 лева в различни валути. От шофьорите на камиони – по 5 долара или евро „за кафе“. При превозване на карго товари таксата за камиони с украинска, руска, молдовска или турска регистрация (от страни извън ЕС) таксата скачала до 400 долара, като по правило шофьорите поставяли парите в документите си за проверка. По описания начин, в зависимост от пътникопотока, в силните дни всяка смяна събирала между 10 000 и 20 000 лева, а в слабите – между 1000 и 2000 лв. Месечно събираните суми варирали между 50 000 и 80 000 лв. на смяна. Началниците на смени всекидневно прибирали събраното от инспекторите и го трупали на определено място, известно единствено на тях.

Веднъж или два пъти месечно те преброявали събраните пари, разпределяли ги на участниците (според ранга в групата и индивидуалните заслуги на инспекторите) и ги им предавали – най-често в кафенета, на паркинги или в автомобили. Така шефът пункта Димитър Колев получавал средно по 8000-10 000 лв. месечно от смяна (или около 30 000-50 000 лв. месечно), Банев и Дюлгеров взимали по 8000-10 000 лв., а останалите участници – между 2500 и 4000 лева.

Колев и Банев са задържани на 1 ноември 2014 г. секунди, след като началникът на смяна предава на ръководителя си „полагащото му се месечно възнаграждение“ от престъпната дейност. При задържането Колев прави опит да се освободи от пачката, увита в плик, но я изхвърля пред очите на агентите от ДАНС. По случая са използвани СРС. Престъпната дейност на групата се доказва и от показанията на множество свидетели и събраните веществени доказателства.

Седмината предадени на съд са с наложени мерки за неотклонение „Парична гаранция“ (20 000 лв. за Димитър Колев, по 10 000 лв. за Банев, Дюлгеров и Кузнецов, 2000 лв. за Шопов, 5000 лв. за Илиев и 1000 лв. за Канчелян-Бозукова).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови