Масов отвод на съдии от ВАС по дела за отнемане на лиценза на КТБ

OFFNews 15 март 2023 в 15:02 4423 1

съд

Снимка ВАС

ВАС

Съдии от Върховния административен съд са си направили отводи по две дела, свързани с отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка от Българската народна банка, съобщиха от ВАС.

Въпросните дела са образувани по молба на изпълнителните директори на КТБ. Те са за отмяна на влезли в сила определения от 2014 г. и 2015 г., с които без разглеждане са жалбите на шефовете на търговската банка, УС на БНБ решава да отнеме лиценза.

Исканията за отмяна на определенията се позовават на решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург от 30.08.2022 г.

Отводите на съдиите са направени по искане на изпълнителните директори на КТБ. Към молбите за отмяна е приложен списък на съдии, които са докладчици или членове на съдебни състави на ВАС по дела, образувани по подадени жалби срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката, както и на съдиите, които са участвали в приемането на тълкувателното решение на ВАС по делото от 2015 г. 

Искателите считат, че е налице основателно съмнение за безпристрастността на всички съдии, разглеждали делата по оспорване отнемането на лиценза на КТБ и участвали в отклоняване на искането на председателя на Висшия адвокатски съвет до Общото събрание на съдиите от ВАС за приемане на тълкувателно решение по въпроса за кръга на лицата по чл. чл. 151, ал. 3 от Закона за кредитните институции, които притежават правен интерес от оспорване на решението на УС на БНБ за отнемане на лиценза за извършване на банкова дейност на банка, обясняват от ВАС.

Отвеждат се съдия Таня Вачева (участвала при разглеждане на делата, образувани по предявени от други лица жалби срещу отнетия лиценз на КТБ) и съдия Анелия Ананиева (подписала тълкувателното определение от 2015 г.) Основание за отвод по това дело е налице и по отношение на съдия Юлия Тодорова, която е съпруга на адвокат Ангел Ганев - процесуален представител на "Бългериан Акуизишън Къмпани II С.а.р.л" ООД - акционер в КТБ и жалбоподател по административно дело от 2014 г. на ВАС.

По другото дело се отвеждат и съдиите Иван Раденков и Лозан Панов, които са взели участие при разглеждане на делата, образувани по предявени жалби срещу отнетия лиценз на КТБ, а съдиите Диана Гърбатова и Весела Павлова са част от магистратите, гласували определението по тълкувателното дело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови