КС зачеркна със задна дата решението на парламента АПИ да плати 50% от парите за пътно поддържане

Постановеното от конституционалистите отваря вратата за завеждане на дела за обезщетения на ощетените

OFFNews 28 ноември 2022 в 15:01 2116 0

КС

Снимка Архив

Конституционен съд

Решението на предишния парламент, с което той разпореди да бъдат платени половината от парите по договорите за пътно поддържане, а останалото – след негово последващо решение, нарушава основния закон на страната. Това постанови единодушно Конституционният съд като буквално зачеркна решението на НС.

В края на април 2020 г. КС прие, че за да се избегне ослушване от парламента, когато "обяви за противоконституционен закон, с който се отменя или изменя действащ закон, последният възстановява действието си в редакцията преди отмяната или изменението от влизане в сила на решението на съда".

На практика в сегашния случай това означава, че КС зачертава със задна дата решението на НС за Агенция "Пътна инфраструктура". Освен това отваря широко вратата за дела за обезщетения, ако някой се е почувствал ощетен от решението на депутатите.

Въпросното решение бе атакувано пред КС от 59 народни избраници от ГЕРБ-СДС, които смятат, че парламентът е иззел функции на изпълнителната власт. Те го нарекоха "противоконституционно" и "срам за българския парламентаризъм". 

Това стана след като в края на април НС одобри Агенция "Пътна инфраструктура" да плати от бюджета си за тази година 50% от всички финансови задължения на АПИ, "възникнали по изпълнени дейности, сертифицирани до момента на влизане в сила на това решение, възлагани въз основа на договорите за извършване на поддържане на републикански пътища, включително ремонти на отделни пътни участъци, ремонт на мостови съоръжения и тунели".

С друго решение на НС се предвиждаше да бъде платен остатъкът от парите.

Всичко това се случи на фона на гръмовни скандали в пленарната зала, а проектът се превърна в заложник за избора на гуверньор на централната банка. 

Предстои КС да изложи мотивите за решението си. Докладчик по делото е проф. Атанас Семов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика