КС ще се произнесе за прокурора, разследващ главния, след изборите

OFFNews 01 март 2021 в 09:28 1621 0

Конституционният съд ще се произнесе по искането на президента за прокурора, разследващ главния, след изборите на 4 април. 

Това заяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова по БНР. Тя прогнозира, че съдът ще се постарае да се произнесе в по-кратък от зададения тримесечен срок. От петък пък тече тримесечният законов срок, в който Висшия съдебен съвет трябва да избере прокурора, разследващ главния. 

„За да не изпадаме после в хипотеза, ако нормите бъдат определени за противоконституционни избрания разследващ обвинител, да остане без работа, поради обявяване на противоконституционност на разпоредбите, обясни Киселова. 

Ако бъде избран разследващ главния прокурор и този избор предшества решение на КС за обявяване на противоконституционност на разпоредбите, то новото Народно събрание ще бъде длъжно отново да се занимае с този въпрос, поясни експертът. 

Оспорването на норми пред Конституционния съд не спира тяхното прилагане, припомни доц. Киселова, запитана дали може да се „замрази“ процедурата във Висшия съдебен съвет. 

Доц. Киселова намира създадената сега уредба за избор на прокурор, разследващ главния, за палиативно решение – „хем за чуждестранните партньори да е приемливо, хем да създава сигурност в заемащите в момента длъжността“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови