КС решава за закриването на спецправосъдието по искане на Гешев

Утре ВСС обсъжда за пореден път отстраняването на главния прокурор

OFFNews 17 май 2022 в 07:29 1963 0

главен прокурор

Снимка Архив

Дали да допусне две дела по искане на Гешев ще решава днес Конституционният съд

Конституционният съд решава днес дали да образува дело за промените в закона за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието.

Главният прокурор Иван Гешев атакува много от параграфите в закона, докладчик по делото за допустимост е Надежда Джелепова. 

Приетият от 47-ото Народното събрание Закон за изменение и допълнение на ЗСВ не само не гарантира защитата на конституционните права на гражданите и юридическите лица, но рефлектира негативно и върху наказателния процес поради заложени в него сериозни проблеми и дори опасност от парализиране на дейността на съдебната власт по неприключените производства, се посочва в искането 

Решението на КС не спира действието на закона, но може да блокира процеса по преместването на спецмагистратите в другите съдилища и прокуратури. 

КС ще решава и дали да допусне до раглеждане искането на Гешев срещу чл. 329 от Наказателния кодекс, по който се подвеждат под отговорност проститутките и просяците. Чл. 329 от Наказателния кодекс гласи, че "пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация". Втората алинея регламентира, че "който системно се занимава с просия, се наказва с пробация за срок до две години". 

Според Гешев разпоредбата противоречи на правото на труд на гражданите и на принципа на правовата държава. Докладчик по делото е съдия Таня Райковска. 

Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, корупцията и тероризма, изразиха в нарочна декларация дълбоката си загриженост от закриването на специализираното правосъдие в България, съобщиха от спецобвинението вчера. 

Прекратяването на работата на Специализираната прокуратура в страната противоречи на препоръките на Европейския съюз, на принципите, насърчавани от Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност и възгледите на професионалните прокурорски асоциации, се казва единното становище на участниците в прокурорската мрежа. Декларацията обобщава заключенията от проведената на 28.04.2022 г. Осма среща на Постоянната конференция на прокурорите с участието на представители от Италия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Черна гора, Гърция, Унгария, Италия, Северна Македония, Румъния, Словения и Сърбия. Декларацията на Постоянната конференция на прокурорите от 12 държави ще бъде изпратена на европейските институции и Конституционния съд на Република България.

Утре Висшият съдебен съвет ще обсъжда за пореден път предсрочното освобождаване на главния прокурор по искане на министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!