КС не намира проблем с прехвърлянето на имотите на Бюрото за защита към правосъдното министерство

OFFNews 17 февруари 2022 в 13:09 1733 0

Конституционният съд не вижда нарушение на основния закон при прехвърлянето на имотите на Бюрото по защита от прокуратурата към правосъдното министерство. Решението е прието с мнозинство от присъствалите на заседанието 10 конституционни съдии.

Бюрото за защита бе отнето от разпорежданията на главния прокурор и официално мина към министъра на правосъдието в края на ноември м.г. Това стана след като Министерският съвет одобри постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Главният прокурор Иван Гешев оспори пред КС не самото преместване на бюрото, а прехвърлянето на дълготрайните му материални активи към Министерството на правосъдието.

С бюрото бяха свързани редица скандали, а през март 2021 г. президентът Румен Радев внесе в КС искане за установяване на противоконституционност на отделни разпоредби от Закона за съдебната власт и Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор.

Според държавния глава в последните години чрез последователни промени в закона в отклонение от конституционния принцип за разделение на властите при главния прокурор се оказаха съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита. По този начин се надхвърлят установените в конституцията правомощия на прокуратурата и на главния прокурор, смята Радев.

Бюрото участва в няколко зрелищни акции. В края на май 2020 г. негови служители изведоха от МОСВ бившия зам.-министър Красимир Живков, който заедно с братята Пламен и Атанас Бовокови бе обвинен по аферата „Боклукгейт“ за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.

Малко по-късно обект на бюрото и прокуратурата стана и президентството. По време на съвместната акция бяха претърсени кабинети на съветници на Румен Радев. Задържани бяха Пламен Бобоков, президентският съветник Илия Милушев и секретарят Пламен Узунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!