КС даде шанс на ВСС да отложи закриването на спецправосъдието

Конституционният съд може да се произнесе след 28 юли, когато законът влиза в сила

OFFNews 17 май 2022 в 12:52 2249 0

конституционен съд

Снимка Архив

Конституционният съд няма срок за произнасяне на решение

Конституционният съд допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни промени в Закона за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието. 

Определението на съда може да доведе до спирането на процедурите по преназначаване на съдиите, прокурорите и следователите и на служителите, и по прехвърляне на делата, докато КС се произнесе по конституционосъобразността на промените в ЗСВ, съобщи Лекс. бг. Причината е в АПК, чийто чл 54, ал. 1, т. 1 гласи: „Административният орган спира производството, когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон“. 

Предстои Висшият съдебен съвет (ВСС) да обсъди какви са последиците от произнасянето на КС и ако трябва да спре преназначаването на магистратите, дали трябва да се „замразява“ и процесът по прехвърлянето на делата и какво като цяло става със сроковете, заложени в закона за извършване на различни действия, свързани с прекратяването на дейността на специализираните съдилища и прокуратури.

Първият от сроковете – 14-дневният, в който магистратите трябваше да заявят къде искат да бъдат преназначени, изтече. В момента обаче тече едномесечен, в който Съдийската и Прокурорската колегии трябва да разкрият съответните длъжности в съдилища, прокуратури и следствени отдели, на които да бъдат преместени спецмагистратите. Предстои двете колегии да решат дали допускането на делото от КС означава, че този срок спира да тече, или не.

От 28 юли пък започва да тече 7-дневен срок, в който досъдебните производства и делата, по които не е проведено разпоредително заседание, трябва да бъдат прехвърлени на компетентните прокуратури и съдилища. 

След допускането на делото КС ще събира становища от заинтересованите страни и от изявени юристи в продължение на един месец. Едва след като ги получи, ще започне обсъждането на делото, а след това ще се пристъпи и към решаването му. Целият този процес не е обвързан със срокове и вероятността да приключи до влизането на промените в ЗСВ в сила е много малка, уточняват още от Лекс.бг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови