Кредитори ще могат да искат запор на сметки на длъжници в чужбина

OFFNews 11 август 2016 в 10:46 2146 0

Кредитори ще могат да искат запор на сметки на длъжници в чужбина

Кредиторите да могат да искат от съда издаване на европейска заповед за запор на банкови сметки на длъжници, предвижда проект за допълнение на Гражданско процесуалния кодекс (ГПК), публикуван днес от Министерството на правосъдието за обществено обсъждане.

Новите текстове са свързани с прилагането на европейски регламент от 2014 г. за издаване европейска заповед за запор на банкови сметки, което е насочено към улесняването на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела.

Регламентът, който ще се прилага от 2017 година във всички държави на ЕС при трансгранични дела, ще дава възможност за ефикасно и бързо запориране на средства по банкови сметки. Наличие на трансгранично дело има, когато кредиторът е с местоживеене в една държава член, а съдът и банковата сметка, подлежаща на запориране, се намират в друга държава от ЕС или когато съдът, разглеждащ молба за заповед за запор, се намира в една държава, а банковата сметка – е в друга.

С допълненията в ГПК се урежда възможността ищецът да има право да иска издаването на европейската заповед преди предявяване на спора по същество пред първоинстанционния съд, по време на цялото съдебно производство, както и след постановяване на съдебно решение.

В регламента е разписано, че всяка страна от ЕС трябва да определи орган, който да получава от съдилищата в останалите държави искания за информация, относно банкови сметки на длъжници. Проектът на ГПК предлага информацията по запитванията от чуждите съдилища да се предоставя от държавните съдебни изпълнители към Софийския районен съд.

Предвидената в регламента процедура по оспорване на пълния или частичен отказ на съда за издаване на европейска заповед за запор ще се преследва с частна жалба от кредитора. Той и длъжникът ще могат да искат отмяна или изменение на издадената заповед, както и ограничаване или прекратяване на изпълнението й от съда, който я е издал.

Получаването, предаването или връчването на заповедта за запор ще се извършва от съдебни изпълнители. Те също са компетентният орган за изпълнение на заповедите за запор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови