Кмет на община Родопи на прокурор за щета от 575 000 лева

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2018 в 10:55 3960 0

Специализираната прокуратура даде на съд бивш кмет на община Родопи, област Пловдив, за безстопанственост. Обвинителният акт срещу Й.Ш. е за щети в размер на 575 981,76 лева, нанесени между 2008 и 2011 г.

Ощетяването е станало чрез обществена поръчка за ремонт на пътя между с. Дедово и Равнища. В обявлението за поръчката възложителят е включил условие, че тя ще започне да се изпълнява само при наличие на осигурено финансиране в общинския бюджет. Установено е, че кметът никога не е искал от Министерството на Регионалното развитие и благоустройството финансиране за обекта - ремонт на пътя с.Дедево-Равнища. Й.Ш. е поискал финансиране за обект-ремонт на пътя с.Храбрино-Дедево, за което е получил отказ за финансиране от МРРБ.

След проведената процедура, на 09.09.2008 г. обвиняемият е сключил Договор за извършване на строително-монтажни работи: Ремонт на пътната настилка на път 1У-86213 „Дедево-Равнища" между Община "Родопи" област Пловдив и търговско дружество.

В договора е посочено, че възложителят ще заплати на изпълнителя договорената цена след предаване на завършения обект. Поради неизпълнение на задълженията на общината, предвид липсата на финансиране, изпълнителят е завел арбитражно дело и му е присъдена сумата, ведно с неустойка за неизпълнение в размер на 10 %. 

Установено е, че тези разходи са възникнали, тъй като договорът не е бил прекратен при знание за липса на финансиране в разумен срок, съответно са били предоговорени клаузи, които са довели до допълнителни плащания, и то без право на обжалване, като Общинският съвет не е бил уведомен за сключването на Анекс и Споразумение, въпреки съществуващото такова задължение на Кмета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови