Кампанията в подкрепа на Иванчева има за цел по-лека присъда, смята зам.-министър

OFFNews 13 декември 2018 в 09:30 2129 1

Кампанията в подкрепа на Иванчева има за цел по-лека присъда, смята зам.-министър

Още от момента на задържането на кмета и зам.-кмета на Младост има обществена кампания, която вероятно цели да се окаже влияние върху съда, за да се достигне до по-лека присъда.

Това мнение изложи пред БНТ зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов. Според него кадрите на окованата Десислава Иванчева, обвинена във вземане на подкуп, са били тенденциозни, но са предизвикали донякъде оправдано обществено недоволство.

По думите му местата за лишаване от свобода не могат да се сравнят с домашния уют. Системата от десетки години е била извън общественото внимание, като едва от няколко години, след пилотно решение на Европейския съд за правата на човека, се влагат средства за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода.

"Основен принцип в системата за изпълнение на наказанията е да няма двоен аршин. След случките от лятото предприехме определени действия и длъжностните лица имат право да преценяват как да процедират при всеки отделен случай", каза Проданов.

Той каза, че е изпробвал върху себе си как работят електронните гривни за проследяване на осъдени на по-леки присъди, за да се увери, че могат да се приложи на практика. 

Подобни мерки ще се прилагат най-широко спрямо лица, осъдени на пробация, така че да се контролира да не посещават забранени за тях места, обясни проф. Проданов. Средствата за гривните са осигурени по ОП „Добро управление“ и са в размер от малко над 1 млн. лв. Системата разполага с 250 гривни, като тя може да понесе до 2000 бройки. Проданов обясни, че основната сума е за системата за мониторинг, а не за самите устройства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

1

Краси

13.12 2018 в 13:59

Я покажете на Баневи килиите, за да сравним.
А че Иванчева е невинна, вече го разбраха и децата в детските градини, на които преподавате уроци по антикорупция.
 
X

Елена, която върна наградата