Как Европа разбива мрежа за трафик на хора? (видео)

OFFNews 04 януари 2019 в 13:11 4766 0

Съществува мрежа от местни герои, обединени от ЕС и работещи заедно, за да помагат за предпазването ни от трафик на хора, кражба на данни, престъпна дейност и много други. От полицейски служители до прокурори, от спасителни екипи до координатори на приюти - открийте как ЕС подпомага героите сред нас във Вашата държава.

Работата на "обикновените герои" от няколко държави в ЕС, сред които и България, помага за разбиването на един от най-сериозните канали за трафик на хора през последните години. През юли 2017 г. 13 жени бяха освободени от хватката на жестока престъпна група. Манипулирани и заплашвани, те са откъснати от семействата си в България и отведени в Испания, където са принуждавани да проституират.

Единственият начин за разбиване на мрежата и освобождаване на жените са общите усилия на няколко държави. Благодарение на Европол и Евроджъст испанската и българската полиция заедно предприемат мащабното разследване. И двете европейски агенции работят встрани от прожекторите, като помагат да се съберат доказателства и да се извършат арестите.

След разкриването на жестоката мрежа за трафик на хора националните власти трябва да действат бързо. В рамките на една седмица 34 души от бандата са арестувани, а 13-те млади жени са освободени. Операцията дължи успеха си на общите усилия на европейските органи.

„От сигурен източник получихме информация, че жени от България са принуждавани да проституират в Южна Испания. Трябваше да координираме арестите директно с българската полиция. Европол и Евроджъст ръководеха тази съвместна операция", обяснява инспектор Давид Диего Монсерат от Националната полиция на Испания.

„Тази престъпна банда лесно можеше да се премести в друга държава и да продължи да злоупотребява с жени“, посочва инспекторът.

Колегата му от "Европол" Енрике Моралес поема следващия етап от случая.

„След като получихме информация от Испания, започнахме да изготвяме профили на лидерите на бандата, на шофьорите и на пазачите на жените. Европол има достъп до огромна база с криминални разузнавателни данни. Ние се срещаме с националните власти, подпомагаме техните разследвания и координираме операциите, в които участват няколко държави“, казва Моралес.

В акцията се включва и службата "Евроджъст". Тяхната задача е да премахнат всички възможни пречки пред извършването на арестите в България и Испания. "Евроджъст" е създадена, за да увеличи ефективността на националните разследващи и правораздавателни власти в случаи с тежка международна и организирана престъпност, както и да осигури бързо и ефективно изправяне на престъпниците пред правосъдието. Всяка от 28-те държави от ЕС изпраща свой представител в Евроджъст в Хага. Тези представители са опитни прокурори, съдии или полицаи със сходни правомощия.

Цялата операция е планирана в Холандия.

„Организирахме две срещи в Хага, за да планираме операцията. Заедно с испанските и българските власти определихме ключовите цели и наказателните обвинения. Евроджъст предоставяше консултации по всички правни въпроси, свързани с операцията, като издаването на заповеди за задържане и блокирането на банковите сметки на заподозрените. Подкрепата за жертвите също беше от изключителна важност: те се нуждаеха от физическа закрила и информация за правата си", разказва служителят от "Евроджъст" Франсиско Хименес Виярехо - испанец, който работи в Холандия.

Инспектор Иван Петров от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) е българинът, работил активно по разбиване на мрежата. Самоличността на този непознат герой е запазена в тайна, за да бъде защитена личната неприкосновеност на участващите служители.

„Толкова много неща можеха да се объркат, тъй като операцията се провеждаше едновременно в две държави. За арестите двама испански полицейски служители бяха изпратени в България, а двама български полицаи – в Испания. В крайна сметка на престъпниците бяха повдигнати обвинения, а жертвите бяха спасени“, споделя инспектор Петров.

„Щеше да е невъзможно да разбием тази група без нашите испански и европейски колеги", добавя той.

След като момичетата са освободени и върнати в родината си, работата с тях не приключва. Често те са изпращани в приюти, където получават подкрепа след травматичното преживяване. Ръководител на такъв приют е Златка Мачева. 

„Редовно работим с полицията чрез координатора на Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик на хора. Жертвите на трафик на хора и сексуална експлоатация, които пристигат в нашия приют, обикновено са между 18 и 25 години. Някои момичета дълго време поддържат контакт с нас, докато се научат да се доверяват отново и да живеят независимо", споделя Златка Мачева.

В приюта младите жени получават медицинска и психологическа подкрепа, която им помага да се интегрират обратно в обществото.

Инспектор Иван Петров, Златка Мачева, Франсиско Хименес Виярехо, Енрике Моралес и Давид Диего Монсерат са пример за обикновените герои, героите сред нас, които правят живота в Европейския съюз по-сигурен и защитен.

Научете повече за обединената работа на европейските институции и граждани на страницата на кампанията "ЕС - По-защитени заедно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови