Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори (видео)

Йорданова: Крайно време е НС да започне процедура за избор на членове на ВСС

OFFNews 18 май 2022 в 14:07 1482 0

Надежда Йорданова и главният прокурор Иван Гешев на заседание на ВСС

Снимка БТА/Архив

Надежда Йорданова и главният прокурор Иван Гешев на заседание на ВСС

Ако ВСС не поеме отговорността за преназначаването на магистратите и причини несигурност на техния статут – това е негова отговорност. Крайно време е Народното събрание да започне и проведе процедурата за избор на членове на ВСС, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова след днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Днес Пленумът на ВСС отново реши да отложи разглеждането на искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев до окончателното произнасяне на Върховния административен съд по отхвърлените като допустими за разглеждане основания по случая "Жоси". Според правосъдния министър ВСС трябва да упражни правомощията си и "да реши какъв главен прокурор трябва да има България."

"Приемам като позитивен знак от страна на ВСС, че допуска, че могат да бъдат разгледани и отхвърлените от тях основания по тяхната допустимост и да ги обсъди в тяхната систематичност. Вървим напред бавно, но вървим напред и нека го приемем като позитивен знак.

Наличието на конституционно дело не спира влизането в сила на закона за закриването на специализираните съдилища и прокуратури. Те ще бъдат закрити до края на юли и това няма да препятства гледането на висящите дела и образуването на нови. Единственият въпрос, който остава, е преназначаването на магистратите. Ако ВСС не поеме тази отговорност и причини несигурност на техния статут – това е негова отговорност.

Крайно време е Народното събрание да започне и проведе процедурата за избор на членове на ВСС. Писмено съм уведомила председателя на парламента за това какви са препоръките на отдела по Изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека, а именно че от парламентарната квота следва да се номинират членове за прокурорската квота, които не са действащи прокурори. Това е една от мерките за ограничение на фактическата власт на главния прокурор върху Пленума на ВСС", каза Надежда Йорданова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови