Иванчева: Делото срещу мен е като вица за компютри и компоти

ВКС ще се произнесе окончателно до месец

OFFNews 16 март 2022 в 14:59 3351 1

Върховният касационен съд ще реши до месец дали да върне делото срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров на Апелативния специализиран наказателен съд, или да произнесе окончателна присъда срещу тримата. 

Заседанието срещу бившия кмет на "Младост" Иванчева се проведе днес в зала 22 в Съдебната палата, която се намира точно до кабинета на главния  прокурор. 

В началото на заседанието Петрова поиска делото да бъде спряно, за да се отправи преюдициално запитване до Съда на ЕС в Люксембург във връзка с това, че са осъдени на второ инстанция от командировани съдии. Тя поиска и към делото да се присъединят мотивите, с които на първа инстанция съдия Иво Хинов ги осъди на съответно на 20, 15 и 12 години затвор. АСнС намали присъдите на 8 г. за Иванчева, 7 за Петрова и 6 за Дюлгеров. 

Прокуратурата се противопостави, а съдия Спас Иванчев отхвърли и двете искания с довода, че по подобен въпрос европейският съд вече се е произнасял след запитване от Софийския районен съд, а по второто - пред ВКС не се представят нови доказателства. 

Делото срещу мен е като във вица, дето не били компютри, а компоти, каза в съдебната зала Иванчева в дълго изложение. Адвокатите й дори се опитаха да я прекъснат, за да не навлиза в детайли, които нямат отношение към делото. 

Делото е опорочено от самото начало, има нарушение на презумпцията за невинност, подчерта защитникът й Николай Хаджигенов. Главният прокурор обявява, че Иванчева е осъдена, какво правим тук тогава?, попита риторично той. Всички съдебни състави не са допуснали да се обсъжда хипотезата, че Иванчева е невинна, каза още Николай Хаджигенов. И поиска Иванчева да бъде оправдана. 

Същото искане отправиха и Емануил Йорданов, защитник на Биляна Петрова, както и адв. Мариана Тодорова, която защитава Дюлгеров. Прокуратурата настоя да се отмени решението на АСнС и тримата подсъдими да получат по-високи присъди. 

Иванчева, Петрова и Дюлгеров заявиха пред съда, че са невинни. 

Съдът ще се произнесе до месец, като има възможност този срок да бъде удължен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!