Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Иван Гешев връща приемните, шефовете на прокуратурите ще се срещат с хората

OFFNews 26 октомври 2022 в 11:17 1207 0

Прокуратура Гешев

Снимка ПРБ

В окръжните прокуратури в страната се създават отдели за разследване на организирана престъпност и корупция, обяви Иван Гешев

Шефовете на прокуратурите у нас вече няма да са недостъпни за хората, обикновените граждани ще могат да се срещат с тях, защото ПРБ възстановява приемните. Това е една от три групи мерки срещу престъпността, представена от главния прокурор Иван Гешев на нацинално съвещание. 

В него участваха административните и заместник-административните ръководители на апелативни и окръжни прокуратури, както и завеждащи следствените отдели в цялата страна, съобщиха от ПРБ. 

Гешев обяви, че в окръжните прокуратури в страната се създават отдели за разследване на организирана престъпност и корупция. 

С оглед извършен анализ и оценка на зачестилите престъпления по направленията организирана престъпност, разпространение и трафик на наркотични вещества, мигрантски натиск, „телефонни измами“, както и корупция „по високите етажи на властта“, главният прокурор предлага спешни съвместни действия с Министерство на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“.  Ще се предложи създаването на съвместни екипи между ПРБ, МВР и ДАНС, които да анализират, оценяват и осъществяват постоянен мониторинг на наличните данни за посочените престъпления. Тези екипи спешно ще организират и провеждат съответните действия съгласно функционалната компетентност на всяка от институциите.

Предлагам възстановяване на регионалните съвещания, които съществуваха по апелативни райони съвместно с всички структури от правоохранителната система на регионално ниво. Целта е те да анализират спецификите на престъпността в съответния апелативен район и така да се постигне по-добра организация, каза още главният прокурор Иван Гешев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews