Искът на Nexo срещу държавата е за 3 млрд. долара

От криптоплатформата обещават да заделят 20% от средствата за детски болници и Софийския университет

OFFNews 24 януари 2024 в 13:10 2345 1

Нексо

Снимка Архив

Искът на криптобанката Nexo, който тя заведе срещу държавата, е за 3 млрд. долара, съобщиха от платформата. И обясниха, че "размерът на арбитражния иск се определя от значителните материални и репутационни щети, резултат от действията на държавните органи по време на вече прекратеното, репресивно разследване срещу компанията, нейните служители и ръководители". 

За претенциите на криптоплатформата се разбра преди дни, когато Международният център за разрешаване на инвестиционни спорове го обяви на страницата си интернет. Стойността му не се съобщаваше.

Интересите на Nexo пред трибунала във Вашингтон ще бъдат представлявани от американската кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP.

"Директните последствия от атаката на органите на държавата, съпътствана от сериозна медийна кампания срещу компанията и масовото тиражиране на неверни твърдения ,причиниха колосални щети върху дейността и международната репутация на Nexo. Инвестициите на компанията в България претърпяха загуби в големи размери, а значителни бизнес възможности в глобален мащаб пропаднаха", обясняват от платформата.

И допълват, че е била спряна съвместната работа на Nexo с три от най-големите американски инвестиционни банки по първичното публично предлагане на акциите на компанията на фондовата борса в САЩ. Оценката на Nexo, дадена от тези банки тогава, била между 8 и 12 млрд. щатски долара.

Освен това е било осуетено подписването на дългосрочно сътрудничество на Nexo с един от най-популярните европейски футболни клубове с над 330 млн. привърженици в цял свят.

"Цел на колаборацията бе създаването на ексклузивен, съвместен, новаторски финансов продукт, осигуряващ достъп до потенциала на дигиталните активи на милионите фенове на футболния гранд", се посочва в съобщението на Nexo.

Заради опетненото име на криптобанката са били пропуснати "поредица от бизнес възможности, потенциални приходи и многомилиарден спад в стойността на компанията".

"Макар атаките на българските власти през януари 2023 г. да нанесоха своя удар върху Nexo, ние съумяхме да удържим бизнеса. Но стремглавият ни растеж бе горещо попарен. Безвъзвратно унищожени бяха многогодишни усилия и пропуснахме уникални възможности, които трудно ще се повтoрят. Сега, след като самата българска прокуратура оневини Nexo, дойде време да поискаме справедливост и обезщетение за нанесените огромни репутационни и финансови щети. Вярваме, че с нашите действия ще покажем на властимащите, че властта и отговорността са неделими и подобен произвол не може да остане без последствия. Това ще бъде както изстрадана и справедлива реабилитация за Nexo и служителите ѝ, така и ключова стъпка към една по-прозрачна и добра среда за развитие на държавата, която ще бъде в полза както на българския бизнес, така и на цялото общество", изтъкват от ръководството на платформата.

Nexo възнамерявал да дари до 20% от полученото обезщетение за най-силно нуждаещите се и пренебрегвани сектори в страната – детското здравеопазване и образование.

"Основен приоритет ще бъде подкрепа за изграждането на така необходимите детски болници и отделения в България, както и различни инициативи за повишаване конкурентоспособността на Софийския университет "Св. Климент Охридски" на глобалната образователна сцена", заявяват от Nexo.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика