Яне Янев осъдил Сидеров за обида, взима му 28 000 лева

OFFNews 02 юли 2015 в 15:10 3995 11

Снимка БГНЕС - архив

Атакист № 1 Волен Сидеров е осъден окончателно да плати 28 000 лева на лидера на РЗС Яне Янев, постанови Върховния касационен съд. Причината е разпространени в медиите обидни и клеветнически квалификации, съобщиха от РЗС. 

Получената сума Янев ще дари за строежа на храм "Свето Успение Богородично" в санданското село Катунци. 

„Осъдили сме петима клеветници и очакваме още. В моя роден край има много църкви за ремонт, строеж и реконструкции”, казва Яне Янев, цитиран от пресцентъра си. 

Тричленен състав на трето гражданско отделение на Върховния касационен съд постанови определение № 691 по гр. дело № 1709 по описа за 2015 г., с което се потвърждават решенията на Софийски апелативен съд по гр. д. № 2217/2014 г. и на Софийски градски съд по гр. д. № 8837/2013г., в частта им, с която Волен Сидеров е осъден да заплати на Яне Янев обезщетение и разноски общо в размер на 28 000 (двадесет и осем хиляди) лева, за разпространени в медиите обидни и клеветнически квалификации, информират от РЗС. 

През 2014 г. председателят на състав на Софийския градски съд Петя Георгиева призна лидера на "Атака" за виновен в това, че на 3 юни 2013 година пред сградата на Столична община е обявил на висок глас: "Ние няма да позволим на нито един лумпен, дали той се нарича Валери Симеонов, Яне Янев или някой друг измекяр, да кощунства в близост до нашата централа в нарушение на закона.... Презервативите на Бойко - Валери Симеонов и Яне Янев, ще се сблъскат с твърдия отпор на "Атака". 

В мотивите за присъдата се посочва: "Съдът намира, че за репариране на причиненото на ищеца (Яне Янев) уронване на престижа и доброто му име в обществото, негативни изживявания, затвореност и притеснения, нежелание дори да общува с хора от партийната централа, ответникът трябва да заплати 25 501 лева".

Съдът е присъдил същата сума и по второто обвинение срещу Сидеров, което е за обида.

Така лидерът на "Атака" трябва да заплати общо 54 002 лева, като към нея се прибавят адвокатският хонорар от 2500 лева и съдебните разноски по делото, които са 2000 лева. Янев искаше от Сидеров общо 200 000 лева обезщетение за нанасените щети.

Скандал между Сидеров и Янев избухна в парламента и през 2009 г. Лидерът на "Атака" призова Янев "кажи си, че си хомосексуалист", а Янев отвърна на удара с "Доведи Капка и вземи фенер да ни светиш".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!