Янаки Стоилов: Ако бъде сезиран, ВСС да разгледа задълбочено отстраняването на главния прокурор

OFFNews 11 февруари 2022 в 09:47 1623 0

Янаки Стоилов

Ако Висшият съдебен съвет (ВСС) бъде отново сезиран, да разгледа задълбочено въпроса за отстраняването на главния прокурор, без да се впуска в сложни процедурни дискусии, призова конституционният съдия, бивш служебен министър на правосъдието и дългогодишен депутат Янаки Стоилов.

Решението на Конституционния съд показва, че „има високи стандарти, които се предявяват към хората в съдебната власт и те могат да бъдат отстранявани в случаи на тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на съдебната власт“, заяви той в интервю за БНР.

„На такива високи нива няма как да няма преплитане между правото и политиката. Въпросът е обаче наистина да се търсят правни основания, да съществуват солидни аргументи, защото когато обществото оценява общо ефективността от действието на някоя институция, то иска да види резултати. На подобни високи равнища не могат нещата да бъдат напълно стерилни. Въпросът, който обаче е важен – да не се намесват странични влияния или пък да става дума за някакво проникване на икономически, външни на политическия и правния процес фактори“, заяви Стоилов.

По време на мандата си като служебен министър на правосъдието Стоилов пръв задейства процедурата във ВСС за отстраняване на главния прокурор. Това стана на база на доклад от 100 страници, в които министърът изброяваше данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт.

В крайна сметка дискусията във ВСС не бе по същество, а по процедурата - тя премина в седемчасови спорове дали министърът на правосъдието има право да инициира подобна дискусия. След гласуването предложението на министъра за отстраняване на Иван Гешев бе оставено без разглеждане.

Очаква се съвсем скоро новият министър на правосъдието Надежда Йорданова да даде старт на втора процедура по искане за отстраняването на обвинител номер 1.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!