И прокурорската колегия на ВСС въстана срещу Бойко Рашков

OFFNews 06 юли 2021 в 09:37 2529 0

Ден след като прокуратурата реагира остро срещу упреците на служебния вътрешен министър Бойко Рашков към работата на обвинители в страната по дела, свързани с нарушаване на изборни права на гражданите, това направи и прокурорската колегия на ВСС. 

"За пореден път през последните дни представител на държавната власт използва предизборна реторика от позицията на министър, отправяйки необосновани нападки към съдебната власт. Продължава нагнетяването в общественото пространство на съмнения за нарушаване и неизпълнение на основното конституционно правомощие на прокуратурата – да следи за спазването на законността. Считаме, че твърдените политически и партийни зависимости, поръчкови репресии срещу определени лица и препятстване работата на органите на МВР от страна на прокуратурата не са израз на конституционно закрепеното право на изразяване на мнение. Те са опит за неправомерно въздействие върху дейността на магистратите и тяхното дискредитиране в противоречие на европейските стандарти и ценности, които България споделя", се казва в позицията на колегията.

Според обвинителите в деня на професионалния празник на служителите от МВР е извършено грубо посегателство към установеното взаимодействие между прокуратурата и органите на МВР за опазване на правовия ред в България и защита на българските граждани. Създавало се усещане за дестабилизация и липса на държавност и се провокира неоправдано напрежение между служебното правителство, МВР, съдебната власт и гражданите.

Прокурорската колегия на ВСС призовава ръководство на МВР и служебното правителство да не нарушават принципа за разделение на властите и да се съхрани изграденото доверие, професионално и ефективно взаимодействие между правоохранителните и правораздавателните органи.

В позицията се казва още, че колегията ще се противопоставя на всяко посегателство срещу независимостта на ПРБ, на прокурорите и следователите, като гаранция за справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие.

Декларацията ще бъде изпратена до президента, служебния министър-председател, посолствата на страните членки на Европейския съюз в България, посолството на САЩ, посолството на Обединено кралство Великобритания, до Европейския парламент, Европейската комисия, Комисията „ГРЕКО“ и до Венецианската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!