И данните от БУЛСТАТ влязоха в полезрението на прокуратурата

OFFNews 10 януари 2022 в 16:23 1771 0

Софийската районна прокуратура се самосезира и заради публикации в медиите, в които се твърди, че е имало нерегламентиран достъп до лични данни на самоосигуряващи се около 300 000 души от БУЛСТАТ номера, и образува преписка по случая. 

Наблюдаващ прокурор е възложил проверка на Главна дирекция "Национална полиция", която следва да изясни имало ли е нерегламентиран достъп до лични данни. Дадени са насоки да бъдат изискани всички относими документи и да бъдат снети обяснения oт запознатите лица по случая, съобщиха от СРП.

Миналата събота БНР съобщи, че са изтекли постоянните адреси, имейли, мобилни телефони и ЕГН-та. От информацията стана ясно, че засегнатите са основно хора със свободни професии - адвокати, архитекти, журналисти, счетоводители, земеделци и пр. Течът се случил при преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН, в нов Единен идентификационен код. Той съдържа 9 знака.

Министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на електронното управление Божидар Божанов отрекоха да е имало теч на данни. Според Йорданова всъщност става дума за видими от 2005 г. данни и това е в изпълнение на закон.

"Към настоящия момент в регистър БУЛСТАТ са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закон, който действа от 2005 г., така че в тази си част БУЛСТАТ показва данни, които съответстват на изискванията на закона. Ние сме направили анализ на това обстоятелство. Преценяваме, че това не е добро решение на закона, тъй като не е пропорционално спрямо целта, която преследва регистър БУЛСТАТ, и в спешен порядък подготвяме законодателни изменения, за да се промени тази практика, която е от 2005 г. насам", коментира правосъдният министър.

Божидар Божанов пък обясни, че са анализирали и трафика към регистъра - дали има излишен трафик към определи физически лица.

"Няма такъв, няма риск за теч на данните. Законът подлежи на подобряване и това са следващите стъпки, които ще предприемем", обяви министърът на електронното управление на специално свикан брифинг по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews