МП: Няма теч на данни от БУЛСТАТ, 'изтеклите' адреси са видими от 2005 г.

Това обаче ще се промени, подготвяме законодателни промени - обявиха министрите на правосъдието и е-управлението

Александра Маркарян 08 януари 2022 в 17:07 2531 2

Надежда Йорданова, Божидар Божанов

Снимка Министерство на правосъдието

Министрите Надежда Йорданова и Божидар Божанов

Няма теч на данни от регистър БУЛСТАТ и не е имало.

Това обявиха на извънреден брифинг днес министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на електронното управление Божидар Божанов.

"Въпреки твърденията, които бяха изведени в медиите, ние заявяваме, че теч на лични данни от регистър БУЛСТАТ няма и не е имало", заяви Йорданова.

Данните, за които бе съобщено, че са "изтекли", всъщност са видими от 2005 г. и това е в изпълнение на закон.

"Към настоящия момент в регистър БУЛСТАТ са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закон, който действа от 2005 г., така че в тази си част БУЛСТАТ показва данни, които съответстват на изискванията на закона - изясни Йорданова. - Ние сме направили анализ на това обстоятелство. Преценяваме, че това не е добро решение на закона, тъй като не е пропорционално спрямо целта, която преследва регистър БУЛСТАТ и в спешен порядък подготвяме законодателни изменения, за да се промени тази практика, която е от 2005 г. насам."

"От юридическа гледна точка теч няма и не е имало" - потвърди на свой ред и Божанов.

"Анализирахме и трафика към регистъра - дали има излишен трафик към определи физически лица. Няма такъв, няма риск за теч на данните. Законът подлежи на подобряване и това са следващите стъпки, които ще предприемем", каза още той.

По-рано днес БНР съобщи за теч на личните данни на над 300 хил. българи от регистър БУЛСТАТ, които включвали постоянни адреси, имейли, номера на мобилни телефони и ЕГН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

08.01 2022 в 20:28

БНР пусна фалшива новина. Да бяха действали като напусналия поста си директор аргументира действието си със заплахи. Вместо това отговорът бил и аз имам заплахи.. е да, ама ти си шеф в МВР имаш гръб не на радио.
 
X

Да помогнем на украинските деца!