Година по-късно: Съдът обяви за незаконно задържането на един от битите младежи по време на протестите

OFFNews 23 юни 2021 в 14:33 891 0

Битият при протестите срещу правителството миналата година Жоро Георгиев е задържан незаконно на 10 юни м.г. Решението е на Софийския районен съд и бе публикувано от адвокат Николай Хаджигенов във фейсбук. 

Георгиев е задържан заедно със свои приятели и е един от хората, които подадоха жалба. 

за бруталните действия на полицията по време на антиправителствените протести разказа първо битият студент от Хага Евгени Марчев. По думите му един от полицаите, ръководили операцията, е казал: "Бийте ги, докато не им сложат белезниците"

"Сякаш това е един принцип в правораздаването у нас - да те бият, докато не ти сложат белезници, с цел да кажат, че ти по някакъв начин си се съпротивлявал. В един момент ни сложиха белезници. Накрая бяхме нахвърляни 6-7 души като трупове. Всеки един от тях е пострадал. Плюеха ни, подритваха ни - това е нещо нормално за нашите ширини. След като ни сложиха белезници, дойде ново нареждане - вече не можете да ги биете". Най-ужасният момент беше, когато при нас дойде единственото момиче, което беше задържано. То беше влачено за косата по брутален начин. Само на нея й беше разрешено да седне. Тогава полицаите извадиха личните си телефони, момичето беше с разголена гръд от самото влачене, един от полицаите започна да я гали по косата и да я снима директно. Тя го молеше да спре", разказа тогава 22-годишният Марчев. 

В съдебното решение на СРС се казва, че задържането на Жоро Георгиев е незаконно и отменя заповедта за арест. 

"В конкретния случай приложената административна мярка не се оправдава от никоя от тези цели. Самоличността на лицето е била установена. По делото не се установява със задържането на жалбоподателя да е предотвратено или преустановено извършването на престъпление. Такова не се твърди и в самата заповед. Липсва каквото и да е фактическо основание за задържането. Не е имало и данни за опасност от укриване на жалбоподателя. Със задържането правата и законните интереси на жалбоподателя са засегнати в по-голяма степен от необходимото от гледна точка на целта, за която се издава административният акт", се посочва в решението на съда.

След разгорелия се скандал МВР назначи проверка, която установи, че наистина има бити и че има превишаване на полицейски правомощия. Установи се още, че има дисциплинарни нарушения на служители на СДВР. Вътрешният министър по онова време Христо Терзийски обяви, че на полицейски служители са наложени наказания, "като на един от тях, който е на висока длъжност в СДВР, наказанието ще бъде по-тежко", без да уточнява какви са те.  

Така и не стана ясно защо е нанесен побоят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!