Гешев внесе в парламента още материали срещу Бойко Борисов за 'Барселонагейт'

OFFNews 06 юни 2023 в 14:19 4349 0

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев изпрати в 49-ото Народно събрание допълнителни материали към внесеното искане за разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Бойко Борисов, бивш министър-председател на България, съобщиха от държавното обвинение.

"Материалите са във връзка с досъдебно производство на Софийска градска прокуратура, известно в медиите като "Барселонагейт", и съдържат доказателства, относими към предмета на разследване.

Материалите съдържат протокол за претърсване и изземване на имот, одобрен с определение от Софийски градски съд, с който са иззети множество веществени доказателства – документи и електронни устройства. Приложени са още протокол за доброволно предаване, справка от проверка на СДВР по повод възложени оперативно-издирвателни мероприятия и молба за правна помощ до Република Турция, изготвена от отдел „Международен“ към Върховната касационна прокуратура", обясняват още от прокуратурата.

На 2 юни Гешев поиска имунитета на Борисов по предложение на Софийската градска прокуратура. 

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че "по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител".

На 30 май СГП предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Борисов.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства по смисъла на чл. 219 НПК за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител (пране на пари).

От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, заявиха тогава от СГП.

В последния ден на май Бойко Борисов обяви, че няма да се откаже от депутатската си защита с мотива: "Две години бях без имунитет, сега категорично няма да го дам, защото трябва да си сляп да не виждаш какво се случва в момента".

Искането дойде, след като Гешев направи скандалното си изявление, в което няколко пъти спомена "лицето Бойко Методиев Борисов" и обеща да "измете политическия боклук". Тогава главният прокурор разказа, че е бил поканен да си подаде оставката, в противен случай "някой ще натисне копчето Enter с някакви неща, с някакви видеоклипове и затова по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава". Посланието завършвало с думите "Don't worry! Be Happy".

"Барселонагейт" бе разследвана от испанските власти и засяга имот, в който е живяла моделката Борислава Йовчева, която се свързва с бившия премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!