Гешев сезира Конституционния съд заради имотите и колите на Бюрото за защита

OFFNews 13 октомври 2021 в 11:37 2949 0

Иван Гешев

Снимка Ружа Райчева, архив

Главният прокурор Иван Гешев на изслушване в правната комисия в Народното събрание

Иван Гешев сезира Конституционния съд заради имуществото на Бюрото по защита при главния прокурор. Той настоява съдът да обяви за противоконституционен законов текст, който предвижда дълготрайните материални активи (ДМА) на Бюрото да се се предоставят на Министерството на правосъдието.

Текстът е от последните изменения в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. С тях бюрото премина на подчинение на министъра на правосъдието. Главният прокурор не оспорва това, а само отнемането на имотите.

Гешев твърди, че въпросният параграф 25 от преходните и заключителните разпоредби противоречи на Конституцията, според която Министерският съвет стопанисва държавното имущество. Позовава се и на принципа за разделение на властите. Твърди, че се нарушава балансът на взаимоотношенията между висшите държавни органи в страната.

"Редица решения на Конституционния съд сочат, че Министерският съвет, като най-висш орган на изпълнителната власт, единствен има оперативни управленски функции по отношение на реда, по който се осъществява разпореждането с държавно имущество. Тези правомощия не могат да бъдат изземвани от законодателната власт, която по Конституция има други функции", пише Гешев.

Недвижимите имоти на съдебната власт се управляват от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той е разпределил на прокуратурата имотите, ползвани от Бюрото по защита към главния прокурор.

"Предназначението им не може да се променя без съгласието на органите на съдебната власт", пише още Гешев до КС.

По предварителни данни към 28 септември 2021 г., преди преминаване на Бюрото към правосъдното министерство, материалните активи на бюрото възлизат на 3 039 200,00 лв., в т.ч. 29 леки автомобили. Задбалансовите активи са в размер на 980 000 лв. Материалната база е обезпечена с необходимото мрежово оборудване, компютърно оборудване и видеонаблюдение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews