Гешев бил в отпуск при посещението си в САЩ

OFFNews 08 февруари 2023 в 14:04 3141 3

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев е бил в отпуск по време на посещението си в САЩ и то не е финансирано от бюджета на държавното обвинение - това става ясно от отговора на прокуратурата на въпроси на депутата в 48-ото Народно събрание от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Посещението бе широко популяризирано от прокуратурата. В съобщение от 3 февруари например ПРБ обявява н сайта си, че Иван Гешев се е срещнал с членове на ръководствата на четири от водещите организации на евреите в САЩ. В проведената във Вашингтон среща участвали равин Андрю Бейкър, директор по международните въпроси в Американския еврейски комитет, Марк Леви, заместник-председател и главен изпълнителен директор на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство, Лесли Вайс, заместник-директор на организацията, равин Ерик Фъсфийлд, директор по юридическите въпроси в „B'nai B'rith International“ – най-старата еврейска обществена организация, и Жаклин Субар, директор по стратегическите партньорства в Лигата против поругаването.

Гешев запознал представителите на еврейската общност с ангажимента на българската прокуратура за ограничаване и недопускане на антидемократични и антисемитски прояви у нас.

Това е снимката от срещата на сайта на ПРБ.

Два дни по-късно прокуратурата ни информира, че Иван Гешев е участвал в международна дискусия, посветена на последиците от руската агресия в Украйна, която се е провела в Конгреса на САЩ във Вашингтон. Форумът е организиран от конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс. В дискусията взели участие конгресменът Джо Уилсън, основател на Групата за приятелство с България в Конгреса, както и други настоящи и бивши членове на Камарата на представителите

Мирчев настоя прокуратурата да отговори на следните питания: 

1. По покана на кои конгресмени е участието Ви в мероприятието?

2. Кой поема таксата за участие в мероприятието?

3. Кои са придружаващите Ви лица?

4. За сметка на кое перо от бюджета на съдебната власт са изразходвани средствата за командировката и какъв е техният размер?

Тогава Мирчев коментира: "американското правителство се разграничи от Гешев. Той опита да направи пиар ход, за да заяви, че има подкрепа от САЩ, но молитвената му закуска с Байдън се оказа фалшива новина".

"Гешев бил в отпуск. И тъй като бил в отпуск не дължи обяснение какво е правил по време на почивката си. Странно, защото именно прокуратурата обяви тържествено преди дни, че Гешев заминава в САЩ на молитвена закуска с американския президент Байдън. Тогава не бе посочено, че Гешев ще е в отпуск. Иновативен е този подход на прокуратурата да запознава обществото какво ще прави главният прокурор по време на почивката си", написа днес депутатът в профила си във фейсбук.

И оправи нови въпроси към държавното обвинение: 

1. Защо прокуратурата отразява на сайта си отпуска му в САЩ със снимки на отделните официални събития, вкл. в Конгреса?

2. Имало ли е с Гешев командирован служител от прокуратурата? И той ли е бил в отпуск?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

800

3

Batze

09.02 2023 в 13:52

Тоя клепоух примитив вечно е в отпуск, когато става дума за правосъдие. На работа ходи, само когато от Банкя му спуснат заповед да смачка някого.

-1655

2

ob1

08.02 2023 в 15:35

Тоя отговор пак не отговаря на въпроса по чия покана е ходил. Ако е като частно лице що има снимки на сайта на прокурВатурата?

1930

1

Муню

08.02 2023 в 14:47

Главния ни прокурор не може да направи и една сносна лъжа.
Как ли са дясната и лялавата му реце?

Да иде до посолството да ги помоли да не му се смеят на глас поне!