Европрокуратурата обвини 8 в няколко държави за незаконна търговия с маски и коли

OFFNews 28 юли 2023 в 09:46 1024 0

Снимка

Европейската прокуратура (EPPO) в Берлин повдигна обвинения срещу осемчленна организирана престъпна група, обвинена в незаконна търговия с луксозни автомобили и медицински маски за лице, предадоха ДПА и БТА. 

В хода на разследването в Хърватия, Чехия, Франция, Германия и Полша бяха замразени банкови сметки и конфискувани недвижими имоти, автомобили и луксозни предмети на приблизителна стойност 5,2 милиона евро. Четирима заподозрени, сред които и ръководителят, са обвинени в данъчни измами с ДДС. Друг обвиняем е обвинен в помагачество. Двама са обвинени в пране на пари. 

На нотариус, за когото се твърди, че е работил за престъпната група от години, са повдигнати обвинения за фалшификация и подправени заверки на документи.

Групата е действала в Германия, Полша, Чехия и на други места. Граждани на Полша и Латвия, които са имали финансови затруднения, били използвани като посредници за организиране на незаконните сделки.

Смята се, че полска фирма за обмяна на валута, която е била контролирана от основните обвиняеми, е служила като параван за изпиране на финансови транзакции и разпределяне на печалбите между извършителите.

Европейската прокуратура съобщи, че обвиняемите са на възраст между 28 и 58 години и са от Германия, Гърция и Хърватия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика