ЕСПЧ осъди Русия по дело за разследването на опита за отравяне на Навални

OFFNews 06 юни 2023 в 15:27 1156 0

Навални

Снимка БТА/АП

Алексей Навални в затвора.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че разследването на руските власти за отравянето през 2020 г. на критика на Кремъл Алексей Навални не е било достатъчно адекватно и нареди на Русия да му изплати обезщетение от 40 000 евро, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

През август 2020 г. Навални, който е най-видният опозиционен политик в Русия, оцеля след предполагаем опит да бъде отровен по време на полет в Сибир. Тестове в западни лаборатории установиха, че опитът е бил направен с нервнопаралитично вещество. Той беше на лечение в Германия и доброволно се върна в Русия през 2021 г., където беше арестуван още при пристигането си и след това беше изпратен в затвора.

Навални обвинява руската държава, че се е опитала да го убие и заведе редица дела срещу руските власти в ЕСПЧ. Русия отрича неговите обвинения.

Базираният в Страсбург съд обяви, че разследването на руските власти не е било открито за проверки и не е отчело правото на жертвата да участва в производството. Освен това Русия не е обърнала достатъчно внимание на твърденията за възможен политически мотив за опита за убийство, както и на възможността в него да са участвали държавни агенти. Както и това, че не са били проверени съобщенията за употреба на субстанция, идентифицирана като химическо оръжие.

През юни 2022 г. Държавната дума гласува да бъде прекратена юрисдикцията на ЕСПЧ в страната.

Говорителка на съда каза, че тъй като Русия е била страна членка на ЕСПЧ и на Съвета на Европа по времето на предполагаемото отравяне, решението на магистратите е приложимо и ще бъде предадено на Комитета на министрите на Съвета на Европа за изпълнение. Тя добави, че в ЕСПЧ чакат за разглеждане почти 30 дела, заведени от Навални и неговите роднини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови