Меркантилни интереси пречат на магистралите, затова обжалването - на една инстанция

Антония Чорева 13 юли 2017 в 11:59 3054 3

Оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) да могат се обжалват само пред една инстанция в бързо производство, което да протече не повече от 6 месеца, предвиждат промените, които ГЕРБ предлага в Закона за опазване на околната среда. Сега това става на две или три инстанции.

Това обясни в парламента председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и вносител на предложението.

Той уточни, че законопроектът им се отнася до 10-ина обекта, които са с национално значение - магистрали, пътна и жп инфраструктура, пристанища. Изключени са природните паркове, Банско, защитени обекти, но точният списък на обектите се очаква от Министерство на регионалното развитие.

Целта на промените е да се уеднаквят производствата, когато иде ред за изпълнение на голям инфраструктурен обект с национално значение, такъв, какъвто е определен с решение на МС.

От ГЕРБ уточниха, че има много случаи, когато оценката се забавя заради спекулация с правото на жалба.

Кирилов каза, че не очаква срещу законопроекта им да се надигнат протести, най-вече от екозащитници, тъй като казусът е правен, но призна, че не са водени обсъждания с тях.

"Не ги персонализирам - всякакви организации, които имат меркантилен интерес. Но ако има атака, тя ще е от дежурни жалбоподатели, които черпят сила от законовата възможност да обжалват непрекъснато", коментира Кирилов.

Другият вносител на законопроекта бившият екоминистър и шеф на екокомисията Ивелина Василева също разясни подробности. По думите й приемането на поправките би ускорило големи инвестиционни проекти, които сега се бавят от бавно съдебно производство. Тя даде пример, че така са се забавяли големи проекти - като строежа на магистрала Струма и Хемус.

„Опитваме се да ограничим злоупотребите с права”, категорична беше Василева. На въпрос дали предложението на ГЕРБ се очаква да провокира екопротести, Василева също каза, че не смята, че ще има такива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

13.07 2017 в 14:10

Дори и да е с абсолютен необжалваем указ, потвърден окончателно от самия ББ, каква файда, ако се обжалва в Брюксел или Страсбург и се окаже, че не само трябва да бъде спрян обектът от национално значение, ами и пари трябва да се връщат.

42249

2

Denis Rizanov

13.07 2017 в 13:16

Какви са тези разфайлъци, каква е тази демокрастия бе?!
Щели били да обжалват... хайде холан!
ОВОС-а трябва да се издава като декрет. По лична преценка на министър-председателят или упълномощено от него лице, по негова преценка. Ако реши значи и на министъра на спорта да вмени като задължение дет има една приказка...
И тва е.
Ми да!
Абе трябва да се строи неуморно бе! Вие как я мислите тая работа? Спрем ли да строим и сме умрели. Отсекъде. Сега само ние, електоратът, но спрат ли да строят - умират и те, "елитът"!
:)

12415

1

senester

13.07 2017 в 12:31

А няма ли да се посочи и точно определения съд,който ще е оторизиран да гледа тези дела. С председател, примерно Тетка Цачева