ЕК: Правосъдието в България не е по-зле от останалите страни на ЕС

ОFFNews 10 април 2017 в 16:45 1640 2

Правосъдните системи в България и Румъния не са по-зле от останалите в Общността, това заяви на пресконференция днес еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова, предава БТА.

"Радвам се, че данните за България и Румъния в днешния доклад на ЕК за състоянието на правосъдните системи в държавите от ЕС показват, че двете държави са на прав път и не са по-зле от останалите в Общността. Мисля, че това може да се използва като добър пример при следващата оценка по механизма за сътрудничество и проверка", каза тя.

Днес Европейската комисия публикува Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2017 г., в което се прави сравнителен преглед на ефикасността, качеството и независимостта на правосъдните системи на държавите членки на ЕС.

"От началото на мандата си винаги съм се стремила механизмът да бъде възможно най-конкретен, с точни времеви показатели и така България и Румъния да бъдат наясно какво да правят и в какви срокове. В последните доклади по механизма комисията много ясно заяви, че очаква осезаеми и устойчиви резултати, както и че двете държави се движат в правилната посока", допълва Юрова. 

В Информационното табло за 2017 г. се разглеждат аспекти на действието на правосъдните системи, като например колко лесно потребителите могат да получат достъп до правосъдие и какви са каналите, които те използват, за да подават жалби срещу дружества. Също така Таблото съдържа информация относно продължителността на наказателните производства за престъпления по изпиране на пари.

България трябва да се постарае повече в сферата на борбата срещу организираната престъпност, коментира Юрова и добави, че ЕК иска да види от страната ни повече реформи за по-добър отговор от страна на правосъдието срещу прането на пари и корупцията.

Броят на съдиите в България е висок и не съответства на продължителността на делата. Обичайно това се дължи на недостатъчен капацитет или на недобра организация на съдилищата, коментира Юрова по повод данните в доклада, според които нашата страна харчи все повече средства за правосъдие и този дял е най-висок в целия ЕС като процент от БВП.

Отчита се, че продължителността на производствата по граждански и търговски дела в ЕС намалява, включително в някои държави, чиито правосъдни системи са изправени пред предизвикателства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

10.04 2017 в 17:41

Да...Движим се в правилната посока с малки отклонения до 179 градуса.

10571

1

Hissarion

10.04 2017 в 17:07

Сега Дай България трябва да се саморазпуска.