Quantcast

Плащаме над 110 хил. лева за бавно правосъдие

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2016 в 15:24 1453 1

Правителството в оставка одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието в размер на 117 660 лв.

Средствата са предвидени в централния бюджет. Те са за изплащане на обезщетения по сключени в периода октомври-декември т. г. споразумения за нарушени права на разглеждане и решаване в разумен срок на дела по приключили граждански, административни и наказателни производства.

Тази мярка е регламентирана в Закона за съдебната власт като начин за компенсиране на гражданите и юридическите лица, пострадали от забавено правосъдие.

Техните заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които е нарушено правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, се подават в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Проверката и произнасянето по заявленията се извършват в 6-месечен срок, а обезщетенията се изплащат чрез бюджета на Министерството на правосъдието въз основа на сключено споразумение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8415

1

senester

28.12 2016 в 15:28

А не е ли по-справедливо самата съдебна система да заплати тези средства,които са в резултат на нейната дейност.Вместо да раздава бонуси и увеличава неоправдано заплатите на тези скъпо платени мързеливци