Ефективните присъди намаляват. Пада броят на хората в местата за лишаване от свобода

24-часовите смени на надзирателите са минало, обясни зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова

OFFNews 12 октомври 2022 в 11:25 1173 0

затвор

Снимка Архив

Затворниците са намалели за разлика от надзирателите.

Рязък спад на броя на хората, които попадат в местата за лишаване от свобода, отчете зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова.

По думите ѝ към 2017 г. те са били около 12 000 души, а сега са малко над 6400, т. е. наполовина, а същевременно надзирателите се увеличават заради непрекъснато провежданите конкурси.

"Към настоящия момент надзорно-охранителният състав в местата за лишаване от свобода е 3137 човека, което прави съотношение 2,3 лишени от свобода на един охранител. По този показател сме на едно от водещите места в Европа", изтъкна Павлова пред БНР.

Тенденцията тя обясни с увеличаване на условните присъди и пробацията.

"Срещи с всички синдикати в сектор "Сигурност" се провеждат регулярно. Има няколко синдиката. В момента не дефинираме никакво напрежение в системата" - така зам.-министърът отговори на критиките на Синдиката на служителите в затворите за провокирано напрежение в системата от начина на работа.

Според Павлова от профсъюза непрекъснато атакуват министерството с писма, но в нито една от тях не отчитат какво е направено през последните два месеца за социалния диалог и за удовлетворяване на претенциите му.

Многократно са водени разговори със синдикатите за начина на работа и режима, по който действат надзирателите. Тези разговори са започнали още преди година и половина и 24-часовият режим на работа се коментира оттогава, посочи тя и упрекна Синдиката на служителите в затворите в липса на конкретика в исканията.

"24-часовите смени, за които те претендират, са изключение от правилото. Противоречат на законоустановените норми в България", бе категорична Павлова.

Тя допълни, че има изрични препоръки от международни организации режимът на работа да бъде структуриран в 8- и 12-часови смени. А 24-часовият режим пречи на доброто функциониране на системата. България е единствената държава в Европа, която го поддържа, обясни Павлова и уточни, че 12-часовите смени няма да бъдат отменени.

"Няма проверки срещу синдикалисти. Просто се прави опит да се създаде излишно напрежение, каквото в момента не съществува", каза още Мария Павлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови