Две увеличения на заплатите от 1 август ще получат работещите в ГДИН и ГДО

OFFNews 11 август 2023 в 16:48 2265 0

Дечев

Снимка БГНЕС

Емил Дечев

Увеличение на заплатите с 10% от 1 август, плюс сума от 175 лв. ще получат работещите в Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция "Охрана" (ГДО), като увеличението е по Закона за МВР и Закона за държавния служител.

Това съобщи зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев на среща с представители на Съюз на синдикални организации в системата на МП и синдикатите на служителите на затворите в България, на "Охрана", на пенитенциарните служители, на служителите в МП и на служителите в ГДИН. На нея присъстваха и ръководителите на двете главни дирекции – главните комисари Ивайло Йорданов и Георги Жеков.

Емил Дечев обясни още, че Министерството на финансите е възприело много от исканията, поставени от профсъюзите в системите на ГДИН и ГДО и те са отразени в бюджета за 2023 г. 

Поставени са били въпроси за неравномерните увеличения през годините за надзорно-охранителния състав и социални инспектори, психолози, юрисконсулти в системата на ГДИН, както и за допълнителните възнаграждения за постигнати резултати. Те ще бъдат предадени на министър Атанас Славов за евентуални разговори с колегата му от финансовото ведомство Асен Василев.

Все пак зам.-министър Дечев напомни, че приоритет на правителството е постигането на 3% дефицит заради влизането в еврозоната.

"Не планираме преразглеждане на въведения 12-часов сменен режим на работа в местата за лишаване от свобода", категоричен бе ресорният зам.-министър на правосъдието.

Той напомни за дългогодишните препоръки и настоявания на Комитета срещу изтезанията на СЕ в тази връзка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки