Двама отиват на съд за хулиганство по време на протестите пред румънското посолство

OFFNews 19 януари 2021 в 10:05 1986 0

Двама участници в протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев пред румънското посолство миналата година отиват на съд за грубо погазване на обществения ред.

Историята е от 17 август 2020 г., когато пред румънското посолство се провежда граждански протест. Както обикновено, около 21:30 ч. протестиращите, между тях и двамата обвиняеми, препречили пътното платно, за да блокират движението в района.

По същото време лек автомобил се опитал да пробие кордона и да премине. В автомобила са Елена Мицова, съпругът й и двете им деца.

Афектирани от опита на жената да си проправи път през множеството, протестиращите започнали да викат да спре. Мицова спира, но колата била наобиколена от хората, които започнали да блъскат по нея. Обвиняемият Георги Георгиев на 25 г. ударил предното стъкло и го счупил. После се слял с тълпата.

Другият обвиняем Стоян Атипов пък нанесъл удари по страничните стъкла и капака на колата. След това минал от задната страна на автомобила и свалил регистрационната му табела и си тръгнал. Той е обвинен само за хулиганство.

На 27 август м.г. Софийският градски съд определи на Георгиев мярка за неотклонение “подписка”, защото има данни, че Елена Мицова също е извършила престъпление по чл. 342 ал. 1 (престъпления по транспорта за нанасяне на телесна повреда на лица). Георгиев беше обвинен по два члена - за хулиганство с особена дързост и за увреждане на чуждо имущество.

На първа инстанция магистратите посочиха, че действията на Георги не са прекалено дръзки и цинични, а жената сама е рискувала безопасността на децата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews