Доц. Киселова: Съдът ще трябва да установява има ли интимност, сексът не е достатъчен

Насилието може да бъде и във връзки от отворен тип, заяви тя

OFFNews 09 август 2023 в 10:40 2961 2

Наталия Киселова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Наталия Киселова

Българските съдилища ще бъдат изправени пред сериозен проблем, когато ще трябва да установяват дали дадена връзка е интимна и дали продължава повече от 60 дни. Освен това фактът, че насилието може да присъства и във връзки между повече от две лица, ще създава противоречиви практики.

Това заяви пред Нова телевизия преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. По думите ѝ законодателни промени не засягат връзките от отворен тип. Миналата седмица депутатите извънредно заседаваха и приеха директно на второ четене промени в Закона за защита от домашното насилие като включиха в него дефиницията "интимна връзка" с уточнението, че е между мъж и жена.

"Оттук нататък идва сериозният проблем за съда, който ще трябва да оустановява дали има повече от 60 дни, дали връзката е трайна и дали има интимност. Въпросът за интимността също е спорен - не е достатъчно да има сексуален акт според мен, за да има интимност. Интимността е всяко по-близко, нежно или друго отношение", обясни Наталия Киселова.

Доц. Киселова заяви, че докато няма тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) ще има противоречиви практики. По думите ѝ начинът на приемане на тези законодателни промени е в разрез с Конституцията и е възможно опозицията в парламента да сезира Конституционния съд. Предподавателят по конституционно право обясни, че разбирането на Конституцията законопроектите да се обсъждат и гласуват на две четения в различни заседания.

"За мен беше излишно понятието "интимна връзка" с всички срокове и условности, защото жертвата ще трябва да ги доказва при случай на насилие, вместо да се отскубне от насилника", коментира Киселова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

09.08 2023 в 11:37

Аз съм имал връзка, в която в последната около година нямаше интимност.

От всички и толкова много писания не видях да се обсъди основният проблем с домашното насилие. И защо е отделна категория и се говори толкова много за него.
Не винаги, но най-често проблемът е един:

НЯМА СВИДЕТЕЛИ

Всеки може да се самонарани волно или неволно и да обвини партньора си. Затова е проблемно. Ако има свидетел - достатъчно големи деца, съседи, роднини - проблемът е никакъв.

14048

1

voododoll

09.08 2023 в 11:26

Значи ако я погаля нежно преди да и причиня средна телесна повреда, е интимност?

Ако само я направя на паприкаш без да я галя преди това е ок?

Абе общото IQ на нашите законотворци е на зимна температура...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика