До 5 години затвор очакват главния архитект на Пловдив заради бутнатия тютюнев склад

OFFNews 22 юли 2016 в 12:19 8870 4

Главният архитект на Пловдив отива на съд заради бутнатия тютюнев склад

Главният архитект на Пловдив Румен Русев и управителят на фирма "Одрин 8" ЕООД Георги Бранеков са с повдигнати обвинения заради съборения тютюнев склад в града. Според държавното обвинение до събарянето на сградата, обявена за паметник на културата, е станало след фалшифициране на документи.  

Прокуратурата е установила "множество фрапантни нарушения" на разпоредбите на Закона за културното наследство.

Арх. Русев е обвинен за извършването на близо 30 нарушения на нормативната база, регламентираща проектирането, изработването на работни и подробни устройствени планове, издаването на т.нар. скици-виза и тяхната презаверка, издаването на разрешение за строеж и неговото съгласуване и заверяване. С това той е допуснал незаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство – групов паметник на културата Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив”. В "системата от улични ансамбли" влиза и тютюневия склад на ул. Одрин, която е обявена за защитена от Националния съвет по опазване на паметниците на културата през 2000 г.

Главният архитект на Пловдив е издал заповеди вместо кмета на общината и без за тези заповеди да са били налични задължителните съгласувания и разрешения. Той е издал две разрешения за строеж на частната фирма за строителството на „Многофункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг” и за „Общежития” при пълна липса на инвестиционен и идеен проект, одобрени и оценени по надлежния ред и без съгласуване с Министерството на културата. 

Като организатор на схемата е посочен управителят на „Одрин 8” ЕООД. При претърсване в дома на Бранеков е намерен преправено удостоверение от Министерството на културата, с което складът е обявен за културна ценност. На мястото на действителния текст е написано, че сградата е „извън охранителната зона на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад на ул. „Одрин” в гр. Пловдив" и „е извън обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно строителен паметник”. 

Двамата обвиняеми са пуснати на свобода срещу 2000 лв. гаранция, а предвиденото наказание за престъпленията, в които са обвинени, предвижда затвор от 1 до 5 години и глоба от 5 000 до 15 000 лева. За използването на преправен официален документ, за което обвинение е повдигнато на Бранеков, наказанието е лишаване от свобода до 8 години.

По делото е приобщена и компютърна кореспонденция, касаеща корупционни практики, свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове, като тези практики продължават да се разследват, съобщават от прокуратурата в Пловдив.

Окръжна прокуратура – Пловдив е подала протест до РДНСК, с който се иска да бъде отменено като нищожно издаденото от Главния архитект на Община – Пловдив на „Одрин 8” ЕООД разрешение за строеж, въз основа на което е започнало събарянето на тютюневия склад. Предстои да бъдат атакувани по надлежния ред подробните устройствени планове, свързани с промяна на уличната регулация, предназначението на имота и начина на застрояване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

4

XR4

22.07 2016 в 20:30

А Дикооф кога?

15614

1

OTBPAT

22.07 2016 в 12:49

Тва сме гледали 100 пъти вече... изведнъж ще стане "неизвестен извършител" за фалишификацията, а батенцата (невинно подведени предприемачи, разбира се) най-най-много с условна