Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Делото за изтичането на данни от НАП започна с фалстарт

OFFNews 06 март 2023 в 15:59 1708 0

НАП

Снимка Архив

Разследването за кибератаката на базата данни на НАП продължи 4 г.

Делото за изтичането на данните от Националната агенция по приходите преди 4 г. срещу собственика на ТАД Груп Иван Тодоров и Кристиян Бойков започна с фалстарт. Софийският градски съд отложи за 5 април разпоредителното заседание, тъй като препис от обвинителния акт е бил връчен на подсъдимия Бойков по-малко от 7 дни преди датата на заседанието. 

В началото разследването се водеше от специализираната прокуратура и то продължи 4 г. преди да бъде внесен обвинителният акт. Междувременно спецправосъдието бе закрито и така делото попадна в СГС.

През юли 2019 г. базата с лични данни на НАП бе пробита от хакери и ЕГН-та, имена и адреси на 6 милиона българи, от които 2 млн. починали, бяха откраднати. По време на делото прокуратурата публикува откъси от СРС.

Арестувани бяха собственикът на фирмата за киберсигурност ТАД Груп Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков по обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков бе привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака, но досъдебното производство срещу него бе прекратено заради липса на доказателства. 

Според обвинителния акт Тодоров и Бойков са извършили престъпление по глава Първа от Наказателния кодекс – Престъпления против републиката. Престъпления по тази глава имат "политическа цел или цел да засегне властта в републиката". Според прокурора в кориците на делото има доказателства, от които да се направи извод, че дейността на Бойков "е била насочена срещу установения с Конституцията обществен и държавен строй".

Ако вината на Тодоров и Бойков се докаже в съда, ги заплашват от 5 до 15 г. затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!