Делото 'Глобал маркетс' влиза в съда

Обвиняеми са 8 души, измамените са 19 граждани, а щетите са за около 4 млн. лв.

OFFNews 18 януари 2022 в 12:48 1804 0

Прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинение срещу двамата бизнесмени Йордан Моллов и Кирил Джабаров и още 6 души за финансови измами. Ощетени са 19 души, които са поверили парите си, а загубата е за около 4 млн. лв. Далаверите са в периода януари 2017 г.-26 март м.г., когато Моллов и Джабаров бяха арестувани, обявиха от спецпрокуратурата.

Двамата са заблуждавали хората, че имат лиценз за инвестиционни посредници. Управлявали са търговското дружество "Глобал маркетс", чийто лиценз бе отнет от Комисията за финансов надзор през 2014 г. Въпреки това продължили да лъжат, че имат лиценз и дори успели да създадат мрежа от търговски дружества на подставени лица. Чрез служители в тях се обаждали по телефона на случайни граждани с предложение да управляват парите им. 

След това подписвали договори с жертвите, в които са посочвани банкови сметки на контролираните от Моллов и Джабаров дружества. А после сумите са били прехвърляни и теглени на каса. Обезпечени са били 2 млн. лв. по банкови сметки на измамниците. Запорирани са техни имоти.

По случая са работили четирима прокурори, разпитани са 81 свидетели.

Има и второ разследване по случая - за прането на пари, както и за други измами. След установяването на всички факти прокуратурата ще прецени дали да предаде на съд и други, обясниха от спецпрокуратурата.

Моллов и Джабаров, които са сочени за ръководители на престъпната група, могат да получат от 5 г. до 15 г. затвор, а участниците в ОПГ - от 3 г. до 10 г. зад решетките. Законът предвижда и конфискация на имущество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови