ДБ оспорва отказа на административния съд за видеонаблюдение при броенето на бюлетините

OFFNews Последна промяна на 22 февруари 2021 в 16:42 1892 0

Демократична България обжалва отказа на Софийския административен съд (АССГ) да разгледа жалбата ѝ срещу забраната за видеонаблюдение и излъчване от броенето на бюлетините на парламентарните избори на 4 април.

Жалбата е срещу решение на ЦИК от 8 февруари, с което са одобрени Указания за обработването и защитата на личните данни в изборния процес, разработени съвместно с Комисията за защита на личните данни. ЦИК възприе, че наблюдателите, застъпниците и представителите на партиите и коалициите не могат да заснемат и разпространяват видео от преброяването на бюлетините, защото това съставлява обработка на лични данни, която не е допустима от закона.

На 15 февруари първоинстанционният съд остави жалбата без разглеждане и посочи, че определението му е окончателно. Според Демократична България обаче разпореждането е незаконосъобразно, а съдебният акт подлежи на обжалване. Затова формацията иска от Върховния административен съд да върнете делото на АССГ за разглеждане по същество.

Обединението се позовава на чл. 120, ал. 2 от конституцията, според който може да бъдат обжалвани всички административни актове, освен изрично посочени със закон.

Формацията се мотивира също, че с Указанията си ЦИК всъщност създава правила, които засягат правата и задълженията на участниците в изборния процес. "В Изборния кодекс няма разпоредба за това дали застъпниците, представителите на партиите и коалициите и наблюдателите могат да заснемат процеса на броене на бюлетините или не. Няма изрична забрана по този въпрос. Същевременно в Указанията се съдържа текст, който сочи, че "всички останали участници в изборния процес не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане и/или разпространение", се казва в жалбата.

Демократична България изтъква и че в определението си АССГ казва, че обжалваните указания на ЦИК имат общ характер и засягат всички видове избори, а не само парламентарните на 4 април. "Към 15.02.2021 г. - момента на издаване на оспорваните указания, се подготвят два различни вида избори - частични избори за местни органи на власт, насрочени за 28.02.2021г., и избори за народни представители, насрочени за 04.04.2021. Оспорваните от нас указания са оповестени на интернет страницата на ЦИК именно в секцията "Избори за Народно събрание 2021", а не в общ раздел или в секцията "Частични избори", се посочва в жалбата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови