Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ДАНС ще провери имат ли санкционирани руснаци имоти в България

OFFNews 06 януари 2023 в 10:02 1913 3

сигурност

Снимка Архив

ДАНС

Прокуратурата възложи на Държавната агенция "Национална сигурност" проверка на имоти у нас на руски граждани, включени в различни санкционни списъци на Европейския съюз, САЩ и Великобритания. ДАНС ще трябва да провери и дали у нас работят паравоенни структури, за които има сведения, че се опитват да прокарват интереси против националната сигурност на България, съобщиха от държавното обвинение.

След извършването на въпросната проверка материалите ще бъдат докладвани на Софийската градска прокуратура за преценка дали са събрани достатъчно данни за образуване на досъдебно производство.

СГП посочва още, че продължава проверката за евентуално престъпление по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс - престъпление против републиката, при дейността на Военен съюз - Българско народно опълчение "Шипка".

Тя бе започната на 12 декември след сигнал, че дейността на опълчението е противодържавна. 

На фейсбук страницата на въпросния паравоенен съюз е качено видео с човек на име Владимир Русев, който призовава привържениците на опълчението да се готвят за важни събития от международен мащаб, спиране на фейсбук и ги съветва да си качат на телефоните канала Телеграм, за да бъдат информирани своевременно за приближаващ апокалипсис. Самият Русев е във военна униформа с табелка с името и кръвната му група, под нея е значка на орел с руското знаме, а видеото е на фона на географска карта. 

Няколко дни по-късно главният прокурор Иван Гешев обяви, че прокуратурата няма да допусне "зловредно руско влияние в България, което вреди не само на нашия интерес, а и на този на евроатлантическите ни партньори".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

06.01 2023 в 11:05

Сетила се Мара да се побара.
Те седят и чакат ДАНС.

-240

2

редовно четящ

06.01 2023 в 10:43

Ще протакат докато могат от прокуратурата.

2550

1

alfakentavur

06.01 2023 в 10:06

Всички рашистки подлоги - в затвора!
 
X

Да помогнем на украинските деца!