Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Човекът-метро удави обвинението срещу Крусев за релсите на Графа в подпочвени води

Бившият зам.-кмет не ощетил общината, а й спестил 88 000 лева

OFFNews 04 февруари 2020 в 13:42 7677 3

Снимка Архив

Под София всичко е във вода, чак 30 - 35 метра надолу се стига до скали. 95% от метрото го строим под нивото на подземните води. Където и да копнете в столицата на 50 см, почвата е влажна. 

Това заяви шефът на Метрополитен Стоян Братоев на съдебното заседание срещу бившия зам.-кмет Евгени Крусев, който е обвиняем за смяната на вибрационната система на релсите по ул. "Граф Игнатиев", довело до щети за Столична община. Братоев е част от експертния съвет, взел решението за промените в първоначалния план. Именно влажната среда под релсите на Графа е една от причините да бъдат предпочетени материалите на Пандрол, а не на австрийската фирма Getzner, за които настоява проектантът Румен Борисов. Той и Спаси София подадоха сигнал за промяната. 

По време на делото стана ясно, че австрийците не дават гаранция, ако подложката се постави във влажни условия. На предишното заседание вещо лице по делото обяви в експертизата си, че в София няма подпочвени води, иначе мазета ще се наводняват. Днес Човекът -метро опроверга твърдението й, като показа снимки на подземните води при строежа на метростанциите на Попа, Стадион Васил Левски и НДК.

Решението на експертната комисия и Крусев е най-правилното, сега хората спят спокойно в домовете си по Графа, категоричен бе Стоян Братоев. 

Винаги ходя на мястото, отнасящо се до обвинението, трамваят щеше да ме блъсне, толкова е тих, намеси се адвокатът на Крусев Менко Менков. Той поиска нова комплексна икономическа и техническо-стоителна експертиза, като обяви първата за некомпетентна и копи - пейст от думи на свидетеля и проектант Борисов. 

Съдът не уважи искането му, но обяви, че ще прецени окончателно след разпитите на още четирима свидетели, които предстои да бъдат разпитани на следващото заседание на 20 февруари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

3

OtSofia

04.02 2020 в 16:42

Братоев най-сетне си каза. Винаги са знаели, че водата в София е под павето. Мокро е навсякъде. Там намериха да ни правят съветското метро, измислено за сухи условия. Какво следва от това за тунелите и за инсталацията, сами се сетете. И един страничен поглед - Крусев не знаеше ли, още преди да изберат първите подложки, че там където е намислил да ги слага, е мокро? Защо избра тях, а не строителят, който е предложил сегашните, но не е спечелил търга за трамвая? Тарикати.

3030

2

kolio

04.02 2020 в 14:32

чудят се как да измъкнат герберчето... викнали Братоев - той говори за вода на 30-35 метра дълбочина, подложките са на 20-40 см... не били за вода, глупости - да не са правени за Сахара? че и ще се оправдават с подземните води на метрото!!

17156

1

aviatora

04.02 2020 в 14:08

ГЕРБЕРСКИ КРАДЛИВИ ПОДЛОГИ!!!
 
X

Подкастът на OFFNews