Четирима от обвинените за търговия с кръв остават в ареста

OFFNews 13 юли 2022 в 17:22 1289 1

кръводаряване

Снимка pixabay

кръводаряване

Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка на неотклонение за четирима от обвинените за участие в организирана престъпна група за търговия с кръв.

На двама от привлечените за участие в съдът определи "домашен арест". С постановление на наблюдаващия прокурор на един от обвиняемите е определена мярка гаранция от 5000 лв. поради влошено здравословно състояние.

Мъжете бяха задържани преди дни при спецоперация на ГДБОП. Установено е, че групата е действала от януари 2019 г.

Участници набирали купувачи пред центровете за трансфузионна хематология в столицата. След като имали „клиенти“, те довеждали предварително уговорени донори срещу сумата от 50 до 100 лв. за една кръвна банка.

Давали им бележка с името на човека, в полза на когото да се извърши кръводаряването, както и болничното заведение, в което се намира. На донорите плащали след като получавали документите за дарение. Впоследствие ги продавали на „клиенти“ на цена от 350 до 600 лева за банка.

За този вид престъпна дейност законът предвижда наказания от 5 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Съдът може да наложи и отнемане на част или на цялото им имущество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

1

Johnny B Goode

13.07 2022 в 19:03

Цялата система за кръводаряване е сбъркана.
Преди време трябваше да дам кръв за планова операция на близък, но се оказа че съм неподходящ. Операцията беше на следващия ден, и без бележка за дарена кръв щяха да я отложат.
Какъв избор имах, освен да си платя на един от тези?
 
X

Да помогнем на украинските деца!