Спецпрокуратурата образува досъдебно производство за ОПГ за донорство на кръв

OFFNews 11 юли 2022 в 15:54 930 0

кръв

Снимка Архив

Кръводаряване

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за организирана престъпна група за набиране на отделни лица или група от хора, за да бъдат използвани за отнемане на телесна тъкан (кръв), съобщиха от спецпрокуратурата.

Установено е, че групата е действала от януари 2020 г. до 10 юли 2022 г. в София. Тя се е занимавала с набирането на хора за кръводарители. Деянието е извършвано чрез предлагането на материална облага. За оползотворяването на събраното количество кръвна плазма участниците в ОПГ са намирали нуждаещи се хора, които срещу определено заплащане получават необходимото им количество. Част от платената от клиентите сума отивала и при самите кръводарители.

Групата е извършвала основно своята дейност в района на столична болница заради намиращия се там голям кръвен център.

В хода на разследването към момента е установена съпричастността на 6 души, които са набирали донори. Те са давали между 50 и 100 лв. на всеки кръводарител.

При специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура са задържани 6 лица за срок до 24 часа по Закона за МВР. Предстои те да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

Действията по разследването продължават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови