Чака се окончателно решение от Дания дали ще екстрадират заподозрения за убийството в Цалапица

OFFNews 25 януари 2024 в 15:45 1716 0

протест

Снимка БГНЕС/Архив

Протестите за справедлив процес за убийството на Димитър Малинов не стихват.

Градският съд в Кралство Дания е одобрил молбата на българските власти за екстрадицията на Рангел Бизюрев, сочен от прокуратурата у нас като основен заподозрян за убийството на Димитър Малинов от Цалапица.

В Окръжната прокуратура в Пловдив уведомлението е постъпило днес, но носи дата на издаване от Дания 19 януари.

От държавното обвинение уточняват, че постановеното решение не е окончателно и е било обжалвано пред по-висш съд, а българските власти ще бъдат уведомени за окончателното решение.

Бизюрев е обявен за международно издирване въз основа на издадена Европейска заповед за арест от Окръжната прокуратура-Пловдив, където той е привлечен като обвиняем, допълват от ОП.

Не е ясно дали на Бизюрев са повдигнати обвинения в Дания за фалшивите документи, с които бе заловен.

Фаталният инцидент е от 20 юли м.г. около 23 часа, когато Димитър Малинов излиза от вкъщи като казва, че ще се върне скоро. Същата вечер на видеозапис на общинска камера се вижда как момчето се качва в черен автомобил с неясна регистрация. На 27 юли тялото на Димитър е открито в плитък гроб, върху който са били изсипани строителни материали. Обвиняемият по случая е 30-годишният Рангел Бизюрев, който бяга от България четири дни след убийството.

По-късно обаче стана ясно, че 19-годишните близнаци Борислав и Валентин Динкови са помогнали на Бизюрев като са скрили тялото на Димитър край селото. Динкови са обвинени от прокуратурата за укривателство.

Днес се проведе пореден протест пред Съдебната палата в Пловдив. Близки на Малинов и жители на селото настояват за справедлив процес и отлагане на делото до екстрадирането на Бизюрев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика