БСП обяви кандидатите си за новия състав на ВСС

OFFNews 20 юни 2017 в 14:36 2909 1

БСП обяви кандидатите си за новия състав на ВСС

БСП ще внесе 6 кандидатури за членове на ВСС, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Това са съдиите Диана Хитова от ВКС, Марина Михайлова от ВАС, Драгомир Кояджиков от Апелативния специализиран наказателен съд и Даниела Марчева от Софийския апелативен съд. Номинациите на левицата за Прокурорската колегия на ВСС са прокурорките Маринела Тотева от Върховната административна прокуратура (ВАП) и Светлана Бошнакова от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Съдия Хитова е бивш депутат от "Коалиция за България", а Бошнакова беше съдебен инспектор.

Нинова обясни, че критериите, по които са избирани кандидатите, са били на първо място, че това са хора от системата. Друг критерий е професионалната им кариера - да са извървели пътя от районни съдии и младши прокурори до най-високите нива.

"Трето, професионализъм и почтеност“, каза Нинова, като поясни, че кандидатите "покриват една широка гама от проблематика в правото".

„Тяхната почтеност е абсолютно безукорна. „Четвърто, да не са страна в споровете, които се развиват в съдебната система. Разчитаме на тяхната обективна гледна точка за съдебната реформа и на техния обективизъм“, заяви Нинова.

Тя поясни, че БСП предлага повече кандидати, защото са за принципа, да има конкуренция, право на избор и истинско състезание. „Ние ценим високо и шестимата. Не сме влизали в договорки за имена от тези 6“, заяви Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови