ГЕРБ представи предложенията си за членове на ВСС от парламентарната квота

Юлиан Христов 16 юни 2017 в 13:12 4076 0

ГЕРБ представи предложенията си за членове на ВСС от парламентарната квота

На брифинг в Народното събрание групата на ГЕРБ представи своите предложения за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота.

Кандидатурите бяха представени и аргументирани от председателя на Правната комисия Даниал Кирилов. За членове на Съдийската колегия на ВСС предлагат Боян Магдалинчев – заместник-председател и ръководител на Втора колегия на Върховния административен съд и Вероника Имова – съдия във Върховния касационен съд. За членове на Прокурорската колегия са предложени прокурор Калина Кючукова – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас и прокурор Гергана Мутафова – ръководител на Районна прокуратура – Асеновград.

„Припомняме, че преди няколко дни нашият колега, народният представител Георги Марков, внесе кандидатурата на Мирослав Джеров. Неговите книжа и документи са качени на сайта. Видими са за всички. Ние подкрепяме и кандидатурата, предложена от Георги Марков”, заяви Данаил Кирилов.

Боян Магдалинчев е съдия от 1982 г. Има 38 години юридически стаж, от които 35 години като съдия. "Председател е на Асоциацията на българските административни съдии, което говори за положението и авторитета, който има сред колегите си", каза Кирилов, цитиран от "Правен свят".

Вероника Имова е върховен съдия от 1997 г., а от миналата година е и председател на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на ВСС. Нейният юридически стаж е над 36 години.

Калина Чапкънова беше първата кандидатура за член на Прокурорската колегия на ВСС, която представи Кирилов. За нея той каза, че е работи в прокуратурата от 1997 г. и е започнала кариерата си в районната прокуратура в Айтос. Заемала е всички длъжности до ниво окръжен прокурор на Бургас.

Гергана Мутафова е районен прокурор на Пловдив. Тя беше кандидат за член на съвета от квотата на прокурорите, но не беше сред четиримата, получили най-много гласове. През 2006 г. Мутафова е избрана за шеф на РП-Асеновград, а след това и за районен прокурор на Пловдив.

Крайният срок за издигане на кандидатури е 20 юни, а изборът ще бъде проведен в началото на септември. За първи път за него ще е необходимо мнозинство от 2/3 от гласовете в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови