БСП дава шефа на АПИ на прокурор: Една фирма взела 293 млн. лв. за ремонти на пътища

Антония Чорева 09 юни 2016 в 11:40 9604 3

"Агромах" - това е фирмата-любимка на сегашното правителство за строителство на магистрали и пътища. За последните две години - от 2014 досега, откакто шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е Лазар Лазаров, а Лиляна Павлова е министър, строителната фирма е взела 293 милиона лева за ремонти и строителство на пътища. 

За това алармираха в парламента депутатите от БСП Жельо Бойчев и Кирил Добрев. Те са поискали от Павлова отговор на въпроса кои фирми ремонтират и строят магистралите и от него става ясно, че фирма "Агромах" е най-ремонтиращата фирма в цялата страна.

Заради непрозрачното изразходване на средствата за ремонт на пътища у нас БСП сезират прокуратурата с въпросите как се харчи общественият ресурс и има ли фирми-любимки за ремонти на пътища. Депутатите искат и шефът на Агенцията за пътна инфраструктура Лазар Лазаров да подаде оставка, както и прокуратурата да провери бил ли е Лазаров служител на тази фирма.

В сумата 293 800 000 милиона лева, които фирма "Агромах" е взела за ремонти и строителство на пътища, не влизат парите за довършване на магистралите "Струма" и "Марица", както и рехабилитацията на "Тракия" и "Хемус", също правени от тази фирма, уточни Жельо Бойчев.

Кирил Добрев от своя страна разясни, че масово се раздават поръчки за ремонти на пътища у нас без обществени поръчки. Когато има обществени поръчки обаче фирма "Агромах" печели 80 от 100 обявени.

"Огромна успеваемост в обществените поръчки - на седмица тази фирма печели по 1 обществена поръчка, а в "по-напрегнатите" седмици, фирмата печели дори и по 2 поръчки", обясни иронично Добрев.

Народните представители от БСП сигнализираха и за други нередности в Агенцията за пътна инфраструктура. Първата нередност, която също е изпратена на прокуратурата, е, че агенцията не прави обществени поръчки за ремонти на пътищата у нас, а ги възлага на фирмите за зимно почистване.

Друга нередност също е, че шефът на АПИ Лазар Лазаров е дал допълнителни 50 милиона лева за укрепване на почви и канавки на магистрала Марица, които трябва да бъдат усвоени за 32 дни. "Може ли канавките на Марица да струват 50 милиона лева?, пита Кирил Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови